Na hlavný obsah

Hrozí, že seniori skončia na ulici: Musia opustiť mestské byty, náhradné bývanie však nemajú

Tortúra s neistým bývaním sa začala pre 12 seniorov v máji.

Hrozí, že seniori skončia na ulici: Musia opustiť mestské byty, náhradné bývanie však nemajú
Bytovka v Trenčianskych Tepliciach. Foto: RTVS

Viacerí seniori v Trenčianskych Tepliciach musia do konca mesiaca opustiť mestské byty. Budova je v zlom stave. Náhradné bývanie, napriek prísľubu pomoci viacerých organizácií, nemajú.

„Ani spávať nemôžem, dve noci som nespal. Stále len rozmýšľam, kam pôjdem,“ sťažoval sa obyvateľ mestského bytu v Trenčianskych Tepliciach Martin.

Tortúra s neistým bývaním sa začala pre 12 seniorov ešte v máji. Prišlo im oznámenie, že sa majú vysťahovať do konca júna.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Dominika Kusá:

Nájomníci mali uzatvorené zmluvy na dobu určitú. Podľa mesta je budova v zlom stave. Termín im po medializácii prípadu posunuli o tri mesiace, do konca septembra.

Pán Martin zbalil svoj majetok do 12 vriec. Teraz čaká, čo s ním bude. Tamojší nájomníci majú nízke dôchodky. Zariadenia pre seniorov sú v okolí obsadené, alebo si ich nemôžu dovoliť.

„Ja mám len 390 eur, to je málo. Ak by som mal viac peňazí, bolo by to iné. Z toho sa nedá žiť. Na lieky dávam každý mesiac 70 eur. Ak by mi nepomohla dcéra, tak skapem,“ pokračoval Martin.

Od októbra im vypnú vodu, elektrinu a plyn

„V tejto budove bývam 23 rokov, nehovorím o tom, koľko bývam v Tepliciach. Odísť z domova, z rodnej dediny. A kam? Kto vás zoberie?“ rečnícky sa opýtal nájomník mestského bytu Štefan Bábik. Od 2. októbra im v budove vypnú vodu, elektrinu a plyn.

„Primátorka povedala, že sa nemáme báť, na ulici nezostaneme. A nič sa do dnešného dňa nedialo. Opatrovateľka Sonička mi dnes zbalí vrecia a tu si sadnem vonku,“ rozhorčovala sa ďalšia nájomníčka Edita Feilerová. Prípadom sa zaoberá aj Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím.

„Obec má povinnosti, ktoré vyplývajú zo zákona o obecnom zriadení, rovnako ako aj mesto, postarať sa o obyvateľov v ťažkej životnej situácii. S týmto je spojené riešenie náhradného bývania obyvateľov,“ vysvetlila komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská.

„Zmluva trvá do konca mesiaca september, až po skončení povieme, čo ďalej. De jure musíme rešpektovať právoplatnosť zmluvy, následne budeme vedieť postupovať podľa situácie, ktorá nastane 1. októbra,“ uviedla pracovníčka Mestského úradu v Trenčianskych Tepliciach Barbora Zajačková. Komisárka avizovala, že bude situáciu riešiť s vedením mesta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny