Na hlavný obsah

India odmietla obvinenia kanadského premiéra Trudeaua, že sa podieľala na vražde sikhského aktivistu

Kanada vyhostila vysokopostaveného indického diplomata.

India odmietla obvinenia kanadského premiéra Trudeaua, že sa podieľala na vražde sikhského aktivistu
Kanadský premiér Justin Trudeau si uctieva pamiatku zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. v kanadskom parlamente v Ottawe. Foto: TASR/AP

Indické ministerstvo zahraničných vecí v utorok (19. 9.) odmietlo „absurdné a motivované“ obvinenie kanadského premiéra Justina Trudeaua o možnej účasti indickej vlády na vražde sikhského aktivistu v Kanade. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Kanadský premiér Justin Trudeau na mimoriadnej schôdzi parlamentu v pondelok (18. 9.) povedal, že Ottawa má od tajných služieb dôveryhodné dôkazy. Podľa nich sa mali indickí agenti podieľať na zabití sikhského aktivistu, kanadského občana, Hardeepa Singha Nijjara. K vražde došlo 18. júna v provincii Britská Kolumbia.

Kanadská ministerka zahraničných vecí Melanie Jolyová následne oznámila, že vláda v tejto veci podnikla okamžité kroky a vyhostila vysokopostaveného indického diplomata. Priblížila, že ide o šéfa indickej spravodajskej služby v Kanade.

Najväčšia komunita sikhov

„Sme demokratický štát so silným záväzkom dodržiavať zásady právneho štátu,“ uviedol indický rezort diplomacie vo vyhlásení. Dodal, že Trudeau o podobnom obvinení povedal aj indickému premiérovi Naréndrovi Módímu, no ten ho „úplne odmietol“.

Snahou takýchto podľa Naí Dillí nepodložených obvinení je „presunúť pozornosť od chalistánských teroristov a extrémistov, ktorým v Kanade poskytli úkryt a naďalej ohrozujú suverenitu a územnú celistvosť Indie“, píše sa vo vyhlásení.

Nijjara, ktorého India v minulosti vyhlásila za hľadaného teroristu, zastrelili pred sikhským chrámom v kanadskom meste Surrey. Počas svojho života podporoval vytvorenie nezávislého štátu Chálistán pre náboženskú menšinu sikhov. India obvinila Nijjara z páchania teroristických útokov v Indii, aktivista to popieral.                

V Kanade žije najväčšia komunita sikhov mimo indického štátu Pandžáb, pripomína AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet