Na hlavný obsah

Inštitút ľudských práv podal trestné oznámenie na predsedu KDH Majerského za výroky o LGBT+ komunite

Milan Majerský sa za svoje slová ospravedlnil

Inštitút ľudských práv podal trestné oznámenie na predsedu KDH Majerského za výroky o LGBT+ komunite
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Inštitút ľudských práv podal trestné oznámenie na predsedu KDH Milana Majerského. Ten sa v politickej diskusii vyjadril, že LGBTI je pliagou, ktorá ničí krajinu. Podľa inštitútu sú takéto výroky mimoriadne nebezpečné a škodia občanom Slovenska. Milan Majerský sa za svoj výrok ospravedlnil na sociálnej sieti.

Inštitút ľudských práv tvrdí, že vyjadrenia predsedu KDH Milana Majerského o tom, že LGBTI je pliaga, sú o to vážnejšie, že pred rokom terorista zabil dvoch ľudí z tejto komunity. Podal preto trestné oznámenie na generálnej prokuratúre.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Jakub Horáček:

„Jednoducho tu útočia na menšinu na LGBTI ľudí a, samozrejme, sexuálna orientácia, rovnako ako pohlavie alebo etnický pôvod, sú chránenou charakteristikou aj v rámci slovenskej legislatívy, takže uvidíme, čo s tým prokuratúra spraví. Tento druh vyjadrení nemá čo hľadať vo verejnom diskurze,“ upozorňuje výkonný riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher.

Predseda kresťanskodemokratického hnutia svoje výroky ľutuje. Pripúšťa, že použil nevhodné slová. „Keď som použil slovo „nešťastie“ či „pliaga“, mal som na mysli ideológiu, vonkoncom nie konkrétnych ľudí. Toto nedorozumenie ma mrzí. Ospravedlňujem sa, ak bolo nesprávne pochopené, respektíve ak som sa tým niekoho dotkol,“ uviedol Majerský na sociálnej sieti.

Nebezpečný prejav nenávisti

Zástupcovia LGBT+ komunity z iniciatívy Inakosť si rovnako myslia, že výroky Milana Majerského sú nebezpečným prejavom nenávisti. Jeho ospravedlnenie považujú za nedostatočné.

„Toto nebolo ani zďaleka ospravedlnením. Tvrdí, že nehovorí o ľuďoch, ale o ideológii, ale myslím si, že to je len klamstvo, pretože v podstate povedal, čo si úprimne myslí. Dozvedáme sa o sebe, že sme vlastne pliaga a že sme nešťastím tejto krajiny, keď len chceme v pokoji žiť vlastný život,“ hovorí člen iniciatívy Inakosť Roman Samotný.

Podľa verejného ochrancu práv by priame či nepriame útoky na základné ľudské práva a slobody akejkoľvek skupiny obyvateľov nemali byť ani súčasťou predvolebnej kampane a politického boja.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko