Na hlavný obsah

Kim Čong-un je zrejme na ceste do Ruska. S Vladimirom Putinom bude rokovať o dodávkach zbraní a munície

Stretnúť by sa mali v meste Vladivostok.

Kim Čong-un je zrejme na ceste do Ruska. S Vladimirom Putinom bude rokovať o dodávkach zbraní a munície
Archívna snímka zo stretnutia Vladimíra Putina a Kim Čong-una v roku 2019. Foto: TASR/AP

Severokórejský vodca Kim Čong-un sa pravdepodobne vydal vlakom na cestu do Ruska, kde by sa mal stretnúť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedla juhokórejská televízna stanica YTN s odvolaním sa na nemenovaný juhokórejský vládny zdroj. Stretnutie Kima s Putinom by sa mohlo uskutočniť už v utorok (12.9.), dodala stanica.

Americký denník The New York Times (NYT) začiatkom septembra napísal, že Kim sa chystá do ruského mesta Vladivostok na rokovania s Putinom o možných dodávkach zbraní a munície, ktoré by Moskva mohla použiť vo vojne proti Ukrajine. Summit je podľa NYT plánovaný na okraj ekonomického fóra vo Vladivostoku, ktoré sa koná 10. až 13. septembra.

Putin bude od Kima žiadať delostrelecké granáty a protitankové strely. Severokórejský vodca bude zase usilovať o pokročilé technológie pre satelity a ponorky s jadrovým pohonom a tiež o potravinovú pomoc, napísal denník NYT.

Pre Kima by to mala byť prvá zahraničná misia od začiatku pandémie covidu-19, počas ktorej KĽDR úplne uzavrela svoje hranice. Vo Vladivostoku na východe Ruska sa Kim s Putinom stretli aj v roku 2019.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet