Na hlavný obsah

Košické letisko ohlásilo novú linku. Bude to jediné letecké spojenie Slovenska s danou krajinou

Od linky si sľubujú zlepšenie cestovného ruchu.

Košické letisko ohlásilo novú linku. Bude to jediné letecké spojenie Slovenska s danou krajinou
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Z košického letiska sa bude lietať do švajčiarskeho Zürichu. Pôjde o jediné letecké spojenie Slovenska so Švajčiarskom. Od linky si sľubujú zlepšenie cestovného ruchu, ako aj príležitosť na nové investície.

Swiss International Air Lines spoja Košice s Zurichom trikrát do týždňa. Vždy v pondelok, v stredu a v piatok. Na linku nasadia spočiatku lietadlo s kapacitou 120 miest.

„To, že sa pridáva už tretie sieťové letisko z Košíc po Viedni a Varšave je naozaj významná správa nielen pre letisko, ale aj pre mesto Košice a pre celé východné Slovensko,“ uviedol zástupca výkonného riaditeľa Letiska Košice Tomáš Jančuš.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Ondrej Behún:

„Spojenie z Košíc do Zürichu bude atraktívne aj pre tranzitných cestujúcich. Prvý let z Zürichu do Košíc sa uskutoční v stredu, 27. marca s príletom do Košíc o 13:40,“ priblížila zástupkyňa Lufthansa Group pre Slovensko Zuzana Mrvová.

Letecké spojenie východného Slovenska so Švajčiarskom by malo byť prínosom aj pre ekonomiku, a to nielen v oblasti cestovného ruchu.

„Pokiaľ chceme, aby na Slovensko prichádzali nové investície, tak základom sú dobré spojenia a osobitne letecké spojenia. Aj investičné pomoci, ktoré boli na východné Slovensko poskytnuté, boli niektoré z nich priamo podmienené tým, že sa zriadia niektoré letecké spojenia,“ uviedla štátna tajomníčka ministerstva dopravy Katarína Bruncková.

„Zahraničné spoločnosti sa naozaj rozhodujú o neznámych regiónoch tak, či majú konektivitu a akú majú konektivitu,“ dodal Jančuš.

Zlepšenie dostupnosti regiónu

Od novej linky si letisko v Košiciach sľubuje výrazné zlepšenie dostupnosti regiónu. Linka by mala pomôcť aj pomerne veľkej komunite Slovákov žijúcich vo Švajčiarsku.

„Budeme sa tešiť, ak aj táto linka prispeje k tomu, že sa budeme postupne vracať na čísla, ktoré boli pred covidom,“ povedala Bruncková.

Počet cestujúcich na košickom letisku tento rok rástol. Napríklad august bol historicky prvým mesiacom, počas ktorého letiskom prešlo viac ako stotisíc cestujúcich.

„Tento rok vyzerá, že bude najúspešnejší rok v histórii letiska Košice,“ zhodnotil Jančuš.

V novembri však jednu z najvyužívanejších liniek z Košíc do Dublinu predsa len nízkonákladová spoločnosť Ryanair na zimu stopne. Vrátiť by sa mala od začiatku letného letového poriadku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko