Na hlavný obsah

Levočská dolina už nie je odrezaná od sveta. Cestári tam osadili dočasný pontónový most

Levočskú dolinu často vyhľadávajú aj turisti.

Levočská dolina už nie je odrezaná od sveta. Cestári tam osadili dočasný pontónový most
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Levočskú dolinu, ktorú často vyhľadávajú turisti, sa podarilo spojiť s okolitým svetom. Na mieste, kde sa v utorok (12. 9.) pod ťažkým domiešavačom preboril most, cestári osadili dočasný pontónový most. 

Ešte v noci, pomocou žeriava, odstránili domiešavač z preboreného mosta. “V noci, bol tu žeriav, nadvihol to auto, auto odišlo po vlastnej osi. Bolo pojazdné,“ uviedol primátor Levoče Miroslav Vilkovský.

Cestári dopoludnia chystali priestor pre 18 metrov dlhý, pontónový most. Ten mestu Levoča požičia Správa ciest Prešovského samosprávneho kraja.

“Umiestnia tam pontónový most – dočasný – ako riešenie pre miestnych obyvateľov, ktorí zostali odrezaní od sveta,“ vyhlásil primátor mesta.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

“Dnes je priorita zabezpečiť prechodnosť do lokality,“ zdôraznil prednosta mestského úradu v Levoči Nikolaj Kučka.

“Okresné riaditeľstvo PZ povedalo, že táto varianta, je schodná aj pre výjazd a vjazd motorových vozidiel aj počas zimnej turistickej sezóny. Keby trvalý most nebol hotový do zimnej turistickej sezóny, tak toto riešenie môže ostať aj na celú zimu,“ skonštatoval Vilkovský.

Mesto chce postaviť presne na tom istom mieste – ako je starý prelomený most – nové premostenie. Kedy sa tak stane, nevedno. No už dnes majú minimálne štyri ponuky na jeho výstavbu.

“Určite tam bude vyššia nosnosť, ako bola teraz. Ale hlavne, budeme sa snažiť urobiť taký most, aby už tam bol vedľajší chodník pre chodcov, pre cyklistov, aby to nebolo tak, ako doteraz, že prechádzali a miešali sa tam s autami,“ opísal Kučka.

“Zaslúži si to aj mesto Levoča, aj toto lyžiarske stredisko. Majitelia do toho vložili obrovské prostriedky a ten prístup je trošku nedôstojný,“ zhodnotil jeden z miestnych chatárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny