Na hlavný obsah

Ľudia vo Francúzsku by mohli čoskoro ušetriť na cestovnom v regionálnych vlakoch

Emmanuel Macron sa chce inšpirovať dopravou v Nemecku.

Ľudia vo Francúzsku by mohli čoskoro ušetriť na cestovnom v regionálnych vlakoch
Ilustračná snímka francúzskeho vlaku. Foto: Unsplash

Ľudia vo Francúzsku by mohli čoskoro výrazne ušetriť na cestovnom v regionálnych vlakoch. Prezident Emmanuel Macron v rozhovore na videokanáli YouTube uviedol, že poveril ministra dopravy, aby pripravil lacný cestovný lístok, ktorého obdoba platí od mája v Nemecku. Minister Clément Beaune dodal, že lístok bude dobrý pre ovzdušie a peňaženky Francúzov.

„Požiadal som ministra dopravy, aby zaviedol jednotný systém vo všetkých regiónoch, ktoré si to želajú,“ povedal Macron. Spomínaný videokanál sledujú najmä mladí ľudia. Jeho autora Huga Décrypta zaujímalo, či by francúzska vláda bola ochotná prispievať ľuďom na cestovné, aby stálo 49 eur mesačne, podobne ako v Nemecku.

Nemeckí držitelia lístkov ho môžu využívať v regionálnych vlakoch, autobusoch alebo mestskej hromadnej doprave. Nemecká vláda do roku 2025 poskytne regiónom na lacné cestovné 1,5 miliardy eur a rovnakú sumu dajú aj spolkové krajiny. Podľa nedávnej štúdie nemeckého ministerstva dopravy však hrozí zdraženie cestovného. V štátnej pokladnici totiž chýbajú miliardy eur na jeho dlhodobé udržanie.

Francúzski vládni politici zatiaľ nehovoria o možnej cene, ale zdôrazňujú výhody lacnejšej verejnej dopravy. „Vytvorme tento vlakový lístok vo Francúzsku v záujme životného prostredia a kúpyschopnosti spoločným úsilím vlády a regiónov,“ uviedol minister Beaune na sociálnej sieti X. Macron uviedol, že preukaz by mal byť súčasťou širšieho úsilia o zlepšenie kvality ovzdušia. Napríklad v kombinácii s podporou ekologickejšieho bývania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet