Na hlavný obsah

Maďarsko chce predĺžiť zákaz dovozu ukrajinského obilia. Hrozí aj zákazom ďalších potravín

Urobí tak, ak sa k embargu nepridajú ďalšie krajiny.

Maďarsko chce predĺžiť zákaz dovozu ukrajinského obilia. Hrozí aj zákazom ďalších potravín
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Maďarsko sa pripravuje na zákaz dovozu ukrajinského obilia a ďalšieho sortimentu aj po 15. septembri, dokedy platí súčasný zákaz schválený Európskou komisiou. Ministerstvo pôdohospodárstva v Budapešti vydalo ďalšie písomné stanovisko.

Momentálne stále platí, že ukrajinské obilie môže cez Maďarsko – a cez ostatné štyri takzvané frontové krajiny – prejsť tranzitom, čo sa v podstate aj darí dodržiavať. Avšak ukrajinské obilie sa nakopilo na našich trhoch už pred zákazom dovozu. Teraz obmedzuje možnosti uskladňovania novej úrody.

Informácie priniesol v reportáži spravodajca RTVS v Budapešti Gregor Martin Papucsek:

Uvoľnenie embarga by zničilo domácich farmárov úplne. Preto Maďarsko je rozhodne proti – stojí v stanovisku ministerstva pôdohospodárstva. Dodáva, že bolo by užitočné, keby pôvodná päťka krajín susediacich s Ukrajinou dosiahla opäť jednotný postoj. Podobne, ako to bolo pri zavedení embarga.

Ak sa tak nestane, Maďarsko zakáže nielen obilie, ale dokopy vyše 20 druhov ďalšieho tovaru z Ukrajiny. Medzi nimi najmä hydinu, vajíčka, olej či med. Nech bude vývoj akýkoľvek, väčšina výrobcov v Maďarsku v tomto roku vyprodukuje straty, konštatuje rezort.

Diplomatické kruhy označili ukrajinskú vyhrážka, podľa ktorej sa Kyjev v prípade predĺženia embarga obráti na Svetovú hospodársku organizáciu, za nerelevantnú. Zvýhodnené možnosti pre vývoz ukrajinského tovaru do Únie sa totiž poskytli dobrovoľne a zo solidarity, a nie z povinnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet