Na hlavný obsah

Marocká vláda bude ľuďom poskytovať pomoc po zemetrasení prostredníctvom osobitného fondu

Fond budú tvoriť peniaze z verejných inštitúcií a príspevky.

Marocká vláda bude ľuďom poskytovať pomoc po zemetrasení prostredníctvom osobitného fondu
Muž prechádza troskami budovy po zemetrasení v Maroku. Foto: TASR/AP

Po silnom zemetrasení marocká vláda oznámila zriadenie fondu pomoci ľuďom v núdzi. Majú z neho byť hradené okrem iného náklady na zabezpečenie poškodených domov, uviedol spravodajský server Hespress s odvolaním sa na hovorcu vlády. Objem predpokladaných prostriedkov vo fonde nespresnil.

Podľa hovorcu majú do fondu smerovať peniaze verejných inštitúcií aj dobrovoľné príspevky súkromného sektora. Na lekárske ošetrenie viac ako dvetisíc zranených bolo mobilizovaných okrem miestnych nemocníc a ošetrovateľských služieb viac ako tisíc lekárov a 1,5-tisíca zdravotných sestier a opatrovateľov.

Okrem toho Maroko v nedeľu (10. 9.) oznámilo, že prijme pomoc zo štyroch krajín. Kladne odpovedalo na ponuky Španielska, Británie, Kataru a Spojených arabských emirátov vyslať pátracie a záchranné tímy. Pomoc oznámila aj Saudská Arábia.

Kráľ Salmán a korunný princ Muhammad bin Salmán nariadili zriadenie leteckého mosta pre dodávky pomoci do Maroka, oznámila štátna tlačová agentúra SPA v nedeľu (10. 9.) neskoro večer. Podľa serveru Arab News má miestnym záchranárom pomáhať saudskoarabský pátrací a záchranný tím.

V dôsledku piatkového zemetrasenia zahynulo podľa doterajších údajov najmenej 2 122 ľudí a ďalších najmenej 2 421 bolo zranených.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet