Na hlavný obsah

Maroko zasiahlo silné zemetrasenie: Obetí je vysoko nad tisíc, ešte vyšší je počet zranených

K zemetraseniu došlo v marockom pohorí Vysoký Atlas.

Maroko zasiahlo silné zemetrasenie: Obetí je vysoko nad tisíc, ešte vyšší je počet zranených
Muž prechádza okolo poškodenej steny historickej Mediny v Marakéši. Foto: TASR/AP

Počet obetí zemetrasenia, ktoré v noci z piatka (8. 9.) na sobotu (9. 9.) zasiahlo Maroko, stúpol vysoko nad tisíc. Podľa marockého ministerstva vnútra pri tragédii prišlo o život viac než 1300 ľudí. Viac než 1800 ľudí je zranených, ako informoval rezort. Uvádza to ČTK.

Podľa marockého Národného geofyzikálneho inštitútu boli otrasy v Maroku v piatok neskoro večer najsilnejšie za posledných sto rokov, informovala televízia Al-Džazíra. Zemetrasenie dosiahlo magnitúdu 6,8.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Kamil Kolenič:

Zemetrasenie prinútilo mnohých obyvateľov krajiny stráviť noc v uliciach a poškodilo budovy v historickom Marakéši.

Krajina vyhlásila v reakcii na nešťastie tri dni štátneho smútku. Oznámil to kráľovský palác. Oznámenie o rozhodnutí o štátnom smútku, pri ktorom budú na všetkých verejných budovách stiahnuté vlajky na pol žrde, zverejnili po krízovom zasadnutí marockých predstaviteľov pod vedením kráľa Muhammada VI.

K zemetraseniu došlo v marockom pohorí Vysoký Atlas krátko po 23 h miestneho času (22 h SEČ) v relatívne malej hĺbke 18,5 kilometra, uviedla USGS, pričom epicentrum sa nachádzalo asi 72 kilometrov juhozápadne od Marrakéša, mesta s približne 840 000 obyvateľmi a obľúbenej turistickej destinácie.

Zemetrasenie vyvolalo paniku medzi obyvateľmi v Marrakéši, Agadire a ďalších mestách a otrasy bolo cítiť aj v Rabate a Casablance, informovali miestne noviny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet