Na hlavný obsah

Mestá a obce finišujú v prípravách na voľby. Nitra hlási mimoriadny záujem o hlasovacie preukazy

Otvoria takmer 6-tisíc okrskových volebných komisií.

Mestá a obce finišujú v prípravách na voľby. Nitra hlási mimoriadny záujem o hlasovacie preukazy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Mestá a obce sa pripravujú na predčasné parlamentné voľby, ktoré sa budú konať v sobotu (30. 9.). Otvoria takmer 6-tisíc okrskových volebných komisií. Tí, ktorí nebudú voliť v mieste trvalého bydliska, si môžu hlasovací preukaz vybaviť ešte v piatok (29. 9.).

Nitrianska radnica hlási mimoriadny záujem o hlasovacie preukazy. Doteraz ich vydala viac ako 2 500. „Budeme cez víkend mimo domova a považujeme za dôležité vyjadriť svoj hlas,“ priblížil obyvateľ Nitry.

„Nám priniesli na úrad viac ako dvanásť ton hlasovacích lístkov, ktoré sa momentálne nachádzajú v týchto vreciach. Do vriec nám nabalili také drobnosti ako nožničky, spinky, obálky. Členovia komisie tam majú aj kávovar. V Nitre zriaďujeme celkom 72 okrskov. Celkovo máme v Nitre viac ako 63 300 voličov, ktorých sme zapísali do zoznamov,“ uviedol hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek.

Téme sa venoval redaktor RTVS Miroslav Lyko:

Požiadavky majú aj na prenosné urny

Mesto eviduje požiadavky aj na prenosné urny. Členovia okrskových volebných komisií tak pôjdu napríklad za klientmi domovov dôchodcov a obyvateľmi klauzúrneho kláštora. „Občan môže požiadať o prenosnú urnu aj v deň volieb priamo vo volebnej miestnosti,“ vysvetlil referent na Mestskom úrade v Nitre Marek Kukučka.

Volebné miestnosti budú v najbližších hodinách pripravovať aj na dedinách. Vo Veľkom Lapáši pri Nitre chystajú priestory na obecnom úrade, v Černíku v okrese Nové Zámky v kultúrnom dome. „Je na prízemí, čiže je to vlastne zabezpečené bezbariérovo,“ vysvetlil starosta obce Černík Peter Stuchlý.

Vydávanie hlasovacích preukazov, prípravu miestností, distribúciu hlasovacích lístkov a urien mestá a obce zvládajú vo svojej réžii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko