Na hlavný obsah

Migrantom zo Sýrie pomáhajú mimovládne organizácie. V záchytnom centre vo Veľkom Krtíši sú stále stovky utečencov

Dobrovoľníci pomáhajú za prísnych bezpečnostných podmienok.

Migrantom zo Sýrie pomáhajú mimovládne organizácie. V záchytnom centre vo Veľkom Krtíši sú stále stovky utečencov
Utečenci prichádzajú do Veľkého Krtíša. Foto: RTVS

Päť hodín ráno a desať stupňov nad nulou. Skupina migrantov zo Sýrie smeruje z Maďarska do obce Kiarov. „Sú to dve rodiny. Išli sme pešo Maďarskom jeden deň. Predtým nás viezli autom, ale vysadili nás pred hranicou. Stálo to 500 Eur. Použili sme most na rieke vo vedľajšej dedine,“ opísal vodca skupiny utečencov zo Sýrie.

Keď treba, migranti neváhajú ísť aj priamo cez Ipeľ. Hladina vody nie je vysoká. Starosta Kiarova hovorí, že sa už dlho poriadne nevyspal.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Radovan Kondrlík:

„Každú noc ma niekto budí asi už dva týždne. Každú noc prichádzajú približne takto – 30, 50 migrantov, takže toto nie je riešenie o čom sme rozprávali, že ich odvážajú. Tomu treba zabrániť, aby neprišli a potom ich nebude treba odvážať,“ povedal Pavol Suchánsky, starosta obce Kiarov.

Táto rodina sa tiež dostala do záchytného miesta vo Veľkom Krtíši. Stále je v ňom takmer 800 migrantov. Zvýšili síce ich odvoz, no za posledných 24 hodín sem prišlo viac ako 200 nových utečencov. Za prísnych bezpečnostných podmienok im začali pomáhať dobrovoľníci. Na to, aby sa mohli pustiť do ošetrovania však museli čakať niekoľko hodín.

Policajtom prídu na pomoc vojaci

„Hlavne sú to rany, proste tí ľudia sú vyčerpaní, majú nachodené tisíce kilometrov a proste žalúdočné problémy,“ priblížila humanitárna pracovníčka Mária Jackulíková.

„Dohodneme s nimi vlastne aj systém, ako budeme robiť hygienický filter, ktorý je teda aj jedným z príkazov krízového štábu,“ objasnila Jana Ambrošová, prednostka Okresného úradu vo Veľkom Krtíši.

Čiže organizáciu kontroly, ktorá má zabrániť šíreniu prípadnej nákazy. Preťažení policajti ťahajú v hale viacnásobné nadčasy. Armáda im onedlho plánuje poslať posily. Podľa okresného úradu vo Veľkom Krtíši by prví dlho očakávaní vojaci mohli prísť pomáhať už zajtra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny