Na hlavný obsah

Mikuláš Černák čelí obžalobe z ďalšej vraždy. Ide o prípad označovaný ako jeden z najbrutálnejších u nás

Podnikateľa Petra Suržina zavraždili pred 25 rokmi.

Mikuláš Černák čelí obžalobe z ďalšej vraždy. Ide o prípad označovaný ako jeden z najbrutálnejších u nás
Na snímke Mikuláš Černák. Foto: RTVS

Mikuláš Černák čelí na Okresnom súde v Prešove obžalobe z ďalšej vraždy. Podnikateľa Petra Suržina zavraždili pred 25 rokmi. Prípad bol označovaný ako jeden z najbrutálnejších u nás. Marta Budzáková bola družkou zavraždeného Petra Suržina. Už nejaký čas pred vraždou čelili streľbe, neskôr vybuchlo auto jeho kamaráta.

„My sme boli úplne v šoku, že čo sa to deje. My sme vôbec nevedeli čo a prečo sa to takto deje. Veď ničím sa neprevinil, nikde nebol s nijakými mafiánmi, ani vôbec neviem,“ povedala družka zavraždeného Marta Budzáková.

Dcéra Petra Suržina mala v čase vraždy len štyri mesiace. „Nebolo to nič príjemné a stále mám strach proste. Neviem, či mi niečo hrozí, ale mám z toho strach stále,“ povedala dcéra zavraždeného Petra Napazerová.

Téme sa venoval redaktor RTVS Róbert Latta:

To, že sa po štvrťstoročí dočkali, že je niekto za vraždu obžalovaný, ich prekvapilo. „Strašne dlhá doba a už som sa snažila na isté veci zabudnúť. Teraz sa mi naspäť vracajú tie spomienky,“ uviedla Marta Budzáková.

„Dlho tam bola taká dôkazná situácia, že sa nepoznal ani vykonávateľ. Až potom, ako sa de facto rozhovorili niektorí obvinení, až potom mohlo dôjsť k objasneniu,“ vysvetlil prokurátor Okresnej prokuratúry Martin Dominik Pastier.

Černák vinu odmieta

Vraždil údajne člen podsvetia Alojz Házy. Toho zabili krátko po tejto vražde. Mikuláš Černák bol podľa prokuratúry iniciátorom. „Dôkazy nasvedčujú tomu, že minimálne ho o to požiadal,“ dodal prokurátor Pastier.

Aj keď sa Mikuláš Černák priznáva k viacerým vraždám, v tomto prípade vinu odmieta. „V čase skutku bol obžalovaný vo výkone kolúznej väzby, čiže je absolútne vylúčené, aby v tom čase dával akékoľvek pokyny,“ povedal obhajca Mikuláša Černáka Jozef Karabáš.

„On tvrdí, že nikdy by nedal zabiť nevinného človeka. Tak nech si to už posúdi každý sám, že či hovorí pravdu, že zabíjal iba vlastne mafiánov alebo zabíjal aj obyčajných ľudí,“ povedal syn zavraždeného Peter Suržin.

Mikuláš Černák si odpykáva doživotný trest. Na súd ho eskorta nepredviedla. Súhlasil, aby sa pojednávalo bez neho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny