Na hlavný obsah

Milovala kone, fandila Arsenalu. Kráľovnú Alžbetu II. móda nezaujímala, zhodnotila odborníčka na protokol

Celý život nosila jeden účes, jeden druh topánok a takisto aj kabelku.

Milovala kone, fandila Arsenalu. Kráľovnú Alžbetu II. móda nezaujímala, zhodnotila odborníčka na protokol
Britská kráľovná Alžbeta II. Foto: TASR/AP


V piatok (8.9.) uplynul rok od smrti Alžbety II., najdlhšie vládnucej panovníčky Spojeného kráľovstva. Buckinghamský palác v tejto súvislosti neplánuje oficiálnu spomienkovú udalosť. Kráľ Karol III. si jej pamiatku uctí v súkromí spolu s najbližšou rodinou. Podľa expertov zvládol panovník prvý rok v novej funkcií obstojne.

Výročie si RTVS pripomenula aj rozhovorom s odborníčkou na protokol a dejiny diplomacie Máriou Holubovou.

Kráľovná Alžbeta II. nosila korunu na hlave takmer 70 rokov. Jej výnimočnosť podľa Holubovej spočívala hlavne v tom, že bola potomkom dynastickej politiky, ktorá rozohrávala partie v medzinárodných vzťahoch, spoločne so svojím manželom vojvodom Filipom z Edinburghu. Alžbeta aj Filip boli aj poslednými potomkami politického systému kráľovnej Viktórie, ktorá týmto systémom chcela zachrániť všetky monarchie v Európe, no podľa slov odborníčky sa jej to nepodarilo.

Pozrite si celý rozhovor:

Holubová upozornila aj na zaujímavosť, že kráľovnú ako ženu vôbec nezaujímala móda či módne trendy. Celý život nosila jeden účes, jeden druh topánok a takisto aj kabelku. Jej výnimočnosť podľa odborníčky spočívala aj v jednoduchom životnom štýle, ktorým žila a v ktorom sa cítila najšťastnejšia.

Bola úplne obyčajne oblečená, v šnurovacích topánkach, tvídovej sukni, bunde, uviazanej šatke “na babku“ a vo svojom milovanom Škótsku v sídle Balmoral, kam chodila na poľovačky, na prechádzky so psíkmi a na terénnom aute. Usporadúvala rôzne pikniky pre štátnikov z celého sveta. Holubová dodala, že panovníčka taktiež nemala problém obliecť si škótsky kroj a tancovať škótske ľudové tance.

Kráľovnú každé ráno budili gajdy. Milovala kone, fandila Arsenalu a ako jediná mala povolenie šoférovať aj bez vodičského oprávnenia, zhrnula odborníčka na protokol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet