Na hlavný obsah

Ministerstvo vnútra má len jeden vrtuľník schopný letu, jeho používanie však zakázal súd

Rezort vnútra ho kúpil bez verejného obstarávania.

Ministerstvo vnútra má len jeden vrtuľník schopný letu, jeho používanie však zakázal súd
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zo štyroch vrtuľníkov, ktoré má ministerstvo vnútra k dispozícii, je schopný letu len jeden. Používanie stroja Leonardo zakázal súd. Rezort vnútra ho kúpil bez verejného obstarávania. Pri ďalších dvoch vrtuľníkoch máme problém so servisom a s náhradnými dielmi.

Vrtuľníky z letky rezortu vnútra využívajú policajti, hasiči a záchranári napríklad pri pátracích akciách, hasení požiarov, či ochrane štátnej hranice. Aktuálne sa však môžu spoľahnúť len na jeden stroj.

„Ministerstvo vnútra má momentálne k dispozícii vrtuľník Bell-429. Jeden vrtuľník Mi-171 bol uzemnený, kvôli nemožnosti vykonať generálnu opravu vzhľadom na sankcie voči Ruskej federácii. Druhý vrtuľník Mi-171 je momentálne na pravidelnej servisnej údržbe,“ informoval hovorca rezortu Matej Neumann.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Timotej Pisch:

Štvrtý je vrtuľník Leonardo AW-189. V januári ho kúpilo predchádzajúce vedenie rezortu vnútra za viac ako 13 miliónov eur, no bez verejného obstarávania. Súčasťou ceny bol aj výcvik pilotov a ďalšia výbava. Stroj už ale trištvrte roka stojí v hangári.

„Ministerstvo vnútra má na základe súdneho rozhodnutia zakázané akýmkoľvek spôsobom nakladať s týmto vrtuľníkom. Vzhľadom na prebiehajúce súdne konanie k tejto téme nemôžeme poskytnúť žiadne ďalšie informácie,“ uviedol Neumann.

Nákup preveruje aj NAKA

„Za tým nákupom si stojím, tak ako sme to robili – v súlade so zákonom, priame rokovacie konanie, ktoré schválila vláda. Robili sme výber, čiže máme k tomu všetky analýzy, stáli
si za tým odborníci z leteckého útvaru, nákupcovia z odboru pre verejné obstarávanie,“ obhajuje sa bývalý minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Ministerstvo vnútra sa v tomto prípade odvolalo, čaká na rozhodnutie ďalšieho súdu. „Predmetná vec bola z Okresného súdu Malacky postúpená odvolaciemu krajskému súdu v Bratislave na rozhodnutie,“ priblížil hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Krajský súd nespresnil, kedy v tomto prípade rozhodne. Minimálne dovtedy ostane vrtuľník v hangári.

Nákup vrtuľníka Leonardo pre ministerstvo vnútra za milióny eur a bez verejného obstarávania preveruje aj Národná kriminálna agentúra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko