Na hlavný obsah

Most medzi kontinentmi a civilizáciami: Svetoví lídri chcú vybudovať veľký dopravný koridor, spájať má Indiu, Blízky východ a Európu

Má byť alternatívou k čínskemu programu.

Most medzi kontinentmi a civilizáciami:  Svetoví lídri chcú vybudovať veľký dopravný koridor, spájať má Indiu, Blízky východ a Európu
Americký prezident Joe Biden, indický premiér Naréndra Módí a brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Foto: TASR/AP

Svetoví lídri na samite G20 oznámili plány na vybudovanie dopravného koridoru spájajúceho Indiu s Blízkym východom a Európou. Ambiciózny projekt má pomôcť podporiť obchod, dodať energetické zdroje a zlepšiť digitálnu konektivitu. Koridor pozostávajúci zo železničnej a lodnej infraštruktúry bude zahŕňať Indiu, Saudskú Arábiu, Spojené arabské emiráty, Jordánsko, Izrael a Európsku úniu.

Projekt na samite v Naí Dillí predstavili predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen, americký prezident Joe Biden, indický premiér Naréndra Módí a ďalší lídri. Podľa Bidena je to „naozaj veľká vec“.

Von der Leyen ho označila za „zelený a digitálny most medzi kontinentmi a civilizáciami“, keďže jeho súčasťou sú káble na prenos elektriny a dát. „Veríme, že konektivita je prostriedkom nielen na zvýšenie vzájomného obchodu medzi rôznymi krajinami, ale aj na zvýšenie vzájomnej dôvery,“ vyjadril sa zas Módí.

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan povedal, že sieť odráža Bidenovu víziu pre „ďalekosiahle investície“, ktoré pochádzajú z „efektívneho amerického vedenia“ a ochoty prijať iné národy ako partnerov. Vylepšená infraštruktúra podľa jeho slov podporí hospodársky rast, pomôže spojiť krajiny na Blízkom východe a spraví z tohto regiónu centrum hospodárskej činnosti namiesto „zdroja výziev, konfliktov alebo kríz“, ako to bolo v nedávnej histórii.

Kedy koridor dokončia a koľko vyjde, nie je známe. Koridor poskytne fyzickú a ideologickú alternatívu k čínskemu medzištátnemu programu infraštruktúry, poznamenáva agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet