Na hlavný obsah

MS v basketbale: Titul majstrov sveta získali prvýkrát v histórii Nemci, Američania odchádzajú bez cenného kovu

Tretí skončili Kanaďania, štvrtú priečku obsadili Američania.

MS v basketbale: Titul majstrov sveta získali prvýkrát v histórii Nemci, Američania odchádzajú bez cenného kovu
Na snímke basketbalisti Nemecka. Foto: TASR/AP

Basketbalisti Nemecka sa prvýkrát v histórii stali majstrami sveta. V nedeľnom (10. 9.) finále vo filipínskom meste Pasay zdolali Srbov 83:77. Šampionátom dokázali prejsť bez prehry. Cenu MVP turnaja dostal nemecký rozohrávač Dennis Schröder.

Špecifické finále pre trénera Srbov


Nemci sa v súboji o zlato objavili vôbec po prvýkrát, ich doterajší najväčší úspech pochádzal z roku 2002, keď partia okolo Dirka Nowitzkého na šampionáte v Indianapolise získala bronz.

Srbi sa predstavili vo finále opäť po deviatich rokoch, na šampionáte v Španielsku 2014 podľahli v súboji o zlato Američanom. Ešte predtým ako súčasť Federatívnej republiky Juhoslávia spoločne s Čiernohorcami získali titul v rokoch 1998 a 2002.

Pri druhom triumfe viedol šampiónov súčasný tréner Srbov Svetislav Pešič, pre ktorého malo finále špecifickú príchuť. Sedemdesiatštyriročný kouč dlhé roky pôsobil práve v Nemecku a viedol aj tamojšiu reprezentáciu. V roku 1993 s ňou triumfoval na majstrovstvách Európy.

Duel priniesol od úvodu vyrovnanú partiu. Srbi viedli v prvom polčase maximálne o päť bodov, Nemci o dva a do šatní odchádzali s náskokom jediného bodu (45:44). Po zmene strán sa Srbom prestalo dariť v útoku a tretiu štvrtinu prehrali 10:22.

V záverečnej štvrtine ešte Srbi zabojovali, ale otočiť duel sa im už nepodarilo, hoci Marko Gudurič mal v poslednej minúte voľnú trojku z rohu na vyrovnanie stavu.

Ťahúňom Nemcov bol opäť Dennis Schröder. Rozohrávač, ktorý odchádza z Los Angeles Lakers do Toronta Raptors, zaznamenal 28 bodov. Franz Wagner pridal 19. Najlepším strelcom Srbov bol z pozície náhradníka Aleksa Avramovič, ktorý dal 21 bodov. Bogdan Bogdanovič pridal 17.


Kanaďania s historickou medailou

Kanaďania prvýkrát v histórii vybojovali na majstrovstvách sveta cenný kov. V súboji o bronz zdolali Američanov 127:118 po predĺžení. USA nezískali medailu na druhom svetovom šampionáte za sebou.

Kanaďania udávali tón duelu prvé tri štvrtiny. Na konci prvej desaťminútovky mali už 12-bodový odstup (34:22) a ešte do záverečnej štvrtiny vstúpili s náskokom deviatich bodov (91:82).

Američania však vo štvrtej štvrtine dokázali duel vyrovnať, o čo sa v dramatickom závere riadneho hracieho času postaral Mikal Bridges. Krídelník Brooklynu za stavu 107:111 štyri sekundy pred klaksónom hádzal trestné hody. Prvý premenil, druhý takticky nie, vlastnú strelu si doskočil a z otočky spoza trojkového oblúka z rohu vyrovnal.

Kanaďanov tento moment nezlomil. Naopak, predĺženie ovládli. Ich najlepším strelcom bol krídelník Dillon Brooks. Od budúcej sezóny hráč Houstonu Rockets premenil 7 z 8 trojok a nazbieral 39 bodov. Shai Gilgeous-Alexander ho doplnil 31 bodmi a 12 asistenciami. V drese USA dal Anthony Edwards 24 bodov, Austin Reaves pridal 23.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport