Na hlavný obsah

Muž z Gelnice sa stal obeťou podvodníkov. Dal im tisíce eur a prepísal na nich aj rodinný dom

Začali ho navštevovať priamo uňho doma.

Muž z Gelnice sa stal obeťou podvodníkov. Dal im tisíce eur a prepísal na nich aj rodinný dom
Rodinný dom, ktorý pán Jozef prepísal na podvodníkov. Foto: RTVS

Jozef z Gelnice sa stal obeťou vypočítavých podvodníkov. Začali ho navštevovať v dome. V priebehu niekoľkých mesiacov od neho vymámili 100-tisíc eur a prepis domu s veľkým pozemkom za tritisíc eur. O prípad sa už zaujíma polícia.

Začalo to pravidelnými návštevami u pána Jozefa, ktorý je psychiatrickým pacientom. Jeho návštevníci ho čoskoro presvedčili, aby im požičal peniaze.

„Oni si s ním robili, čo chceli. Surovým spôsobom ho nakladali do auta, odviezli ho do Spišskej Novej Vsi do banky a tam vybral prvýkrát 17-tisíc. O dva dni na to prišli znova a on sa ich pýtal, koľko má vybrať. Ona mu povedala 55-tisíc,” uviedol sused Jozefa Ladislav Lukáč.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

Celkom tak mal vybrať zo svojho účtu 100-tisíc eur. Potom sa dozvedel, kedy mu títo ľudia budú ochotní peniaze vrátiť. „Mu vraveli, že vtedy mu až vrátia peniaze, keď na nich prepíše dom,“ dodal Lukáč.

A tak spoločne navštívili advokátku a podpísali kúpnu zmluvu. Podľa zmluvy pán Jozef predal dom aj s priľahlým pozemkom za tritisíc eur. Katastrálny úrad v Gelnici zmenu majiteľa zapísal.

„Dom, ktorý má rozlohu nejakých 150 štvorcových metrov a pozemok nejakých 700 štvorcových metrov. Tak hneď ma napadlo podvod. Využili to, že on je zdravotne indisponovaný,“ spresnil primátor Gelnice Dušan Tomaško. „V deň, keď sme sa to dozvedeli, sme podali trestné oznámenie,“ uviedol Lukáč.

„Vec prevzal krajský policajný vyšetrovateľ, ktorý vo veci vedie trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin podvodu,“ povedala v telefonáte hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Lenka Ivanová.

Polícia už začala vyšetrovanie

Navštívili sme aj rodinu, ktorá si od pána Jozefa peniaze požičala a jeho dom kúpila. Štábu sa vyhrážali, aby odišli preč, lebo im rozbijú kameru.

Všetky orgány činné v trestnom konaní v tomto prípade reagovali veľmi pružne. Polícia už začala vyšetrovanie. Prokurátor rozhodol, že súčasný vlastník s týmto domom nesmie nakladať a zákaz vydal aj súd.

Vyjadrenie nám poskytla aj advokátka, ktorá kúpnu zmluvu napísala a potvrdila.

“Vzniknutej situácie je mi veľmi ľúto. Vyzvala som klientov, aby sa dostavili do advokátskej kancelárie. Oznámila som im, že je nevyhnutné túto situáciu vyriešiť. Ich reakcia bola odmietavá. Ak to bude potrebné, budem nápomocná k odstráneniu daného stavu,” spresnila advokátka Iveta Višňovská.

Dlhoročný priateľ a sused pána Jozefa vysvetľuje, prečo táto kauza vznikla. „On jednal pod obrovským tlakom od nich. Lebo sa ich strašne bál,” dodal Lukáč. V súčasnosti je pán Jozef hospitalizovaný na psychiatrii v prešovskej nemocnici.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny