Na hlavný obsah

Mzdy na Slovensku opäť porástli, inflácia je však stále vyššia. Pretrváva aj nedostatok zamestnancov

Najlepšie platené sektory sú stále IT a bankovníctvo.

Mzdy na Slovensku opäť porástli, inflácia je však stále vyššia. Pretrváva aj nedostatok zamestnancov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Slovensku porástli mzdy. Naďalej to však nestačí na to, aby dobehli infláciu. Pretrváva aj nedostatok pracovnej sily. Potvrdzuje to aktuálny prieskum personálnej agentúry Grafton, ktorá zmapovala situáciu na pracovnom trhu.

Najlepšie platenými sektormi zostávajú informačné technológie, telekomunikácie a bankovníctvo. V nich sa platy šplhajú aj do výšky 5 000 Eur mesačne. Mzdy tam však rástli najpomalšie a narážajú na platové stropy.

„Mzdy v oblasti IT sektoru už boli tak vysoko nastavené, že prirodzená stagnácia je vlastne pozitívnym javom,“ vysvetlil riaditeľ Graftonu Martin Malo.

Celkovo mzdy na Slovensku stúpli zhruba o osem až desať percent. Trh práce je však napätý, pretože zamestnávatelia narážajú na nedostatok záujemcov o prácu.

Téme sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Jozefína Ilavská:

„Keď sa pozrieme na to, ako je dnes na Slovenku nastavená demografická krivka, tak sa dá povedať, že ani zo strednodobého a dlhodobého hľadiska dostatok kandidátov nebude, pokiaľ by na Slovensku mali pracovať iba slovenskí občania. Samozrejme, otázkou zostáva politika ekonomickej migrácie,“ dodal Malo.

„V Európskej únii býva dlhodobo asi 320-tisíc Slovákov, z ktorých zruba 250-tisíc pracuje. Na druhej strane na Slovensku pracuje asi 100-tisíc cudzincov, z toho 36-tisíc Ukrajincov,“ priblížil ekonóm Vladimír Baláž zo Slovenskej akadémie vied.

Pri výbere rozhodujú aj iné benefity

Okrem platu sú pre zamestnancov dôležité aj benefity. Medzi najžiadanejšie patria podľa prieskumu bonusy, prémie, 13. a 14. plat či dovolenka nad rámec zákona.

„Tam, kde pôsobia odbory, u toho zamestnávateľa sú v kolektívnych zmluvách dohadované aj iné benefity. Napríklad skrátený pracovný čas, vyššia výmera dovolenky oproti zákonníku práce, vyššia výška odstupného a podobone,“ ozrejmila hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov SR Martina Nemethová.

Mladá generácia sa rozhoduje aj podľa toho, či firma ponúka flexibilnú pracovnú dobu, alebo možnosť pracovať z domu. Staršiu naopak pri výbere zaujíma najmä náplň práce. Pre všetkých je však najdôležitejšia výška platu.

Rozdiely sú aj medzi regiónmi. Zatiaľ čo obrábač kovov zarobí od 1 600 eur v Bratislave, Trnave či Nitre, v Prešove je jeho mzda okolo tisícky.

„Slovenský trh je malo atraktívny. On je proste adaptovaný na miestne podmienky a je aj taký veľmi diverzný z hľadiska regionálneho. Tie mzdy v Bratislave sú podstatne vyššie ako povedzme v Sabinove alebo Krupine,“ povedal Baláž.

Podľa odborníkov je to tým, že vo väčších mestách je viac pracovných príležitostí. To núti zamestnávateľov reagovať aj na požiadavky zamestnancov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika