Na hlavný obsah

Mariánske leto: Na Lomnickom štíte namerali počas septembra rekordné teploty

Priaznivé počasie láka turistov do hôr.

Mariánske leto: Na Lomnickom štíte namerali počas septembra rekordné teploty
Ilustračná snímka - Turisti v Tatrách. Foto: RTVS

Stabilné počasie láka mnohých turistov do hôr. Hoci sa blíži astronomická jeseň, v Tatrách padali teplotné rekordy. Meteorológovia preto hovoria o mariánskom lete.

Jesenná rovnodennosť tentokrát vyšla na sobotu 23. septembra. Znamená to, že rovnako dlho bude trvať deň aj noc. Jeseň síce prichádza, ale september aj na horách stále pripomína skôr leto. Na Lomnickom štíte štyri dni po sebe, od ôsmeho do 11. septembra, namerali teplotné rekordy.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka Ivana Ratkovská RTVS:

„Priemerná denná teplota vzduchu na Lomnickom štíte dosiahla viac ako desať stupňov Celzia, čo sa tam od roku 1951 v týchto dňoch nikdy nestalo,“ upresnil klimatológ zo SHMÚ Pavel Faško. Toto žičlivé počasie láka aj po prázdninách do hôr stále veľa ľudí.

„Turistov je v Tatrách stále pomerne dosť, zhruba na 60 percent sú obsadené aj ubytovacie kapacity,“ priblížila Lenka Potočná, riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry.

Teplú jeseň nazývame mariánske leto

Mnohí turisti chodia do hôr takmer výlučne na jeseň pre stabilné počasie. Búrky už nehrozia , na chodníkoch nie je taký nával a častá inverzia poskytuje dokonalé výhľady.

„Samozrejme netreba zabúdať na to, že sú kratšie dni, sú chladnejšie, kedy cez deň je teplo, ale po západe slnka ide teplota rapídne dole,“ pripomenul horský záchranár Jozef Brejčák.

Aj v horách máme za sebou sériu krásnych dní, ktorú nazvali mariánske leto. Na to babie si budeme musieť ešte počkať. „Zatiaľ sa nesplnila jedna dôležitá podmienka, aby sa tak stalo pred tým, než začne babie leto, tak k nám mal preniknúť studený vzduch. Aby sme mohli v tom nasledujúcom období , hlavne v októbri , možno babie leto zažiť,“ dodal klimatológ Pavel Faško. Ak sa tak stane, Babie leto zvyčajne trvá minimálne týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny