Na hlavný obsah

Na prísloví, že protiklady sa priťahujú, je málo pravdy, ukazuje štúdia. Partneri majú skôr tendenciu byť si podobnejší

Partnerstvá založené na podobnosti môžu mať negatívne dôsledky.

Na prísloví, že protiklady sa priťahujú, je málo pravdy, ukazuje štúdia. Partneri majú skôr tendenciu byť si podobnejší
Ilustračná snímka manželského páru na pláži. Foto: Unsplash

Sila živočíšnej príťažlivosti spojila nespočetné množstvo párov. Pokiaľ však ide o to, do koho sa ľudia zamilujú, na starom prísloví, že protiklady sa priťahujú, je málo pravdy. Napísal to denník The Guardian s odvolaním sa na štúdiu, podľa ktorej má väčšina partnerov spoločné črty. Vrátane politických názorov, úrovne vzdelania a pitného režimu.

Vedci, ktorí skúmali romantické vzťahy, zistili, že v 82 až 89 percentách analyzovaných znakov – od politických názorov cez užívanie drog až po vek, v ktorom mali ľudia prvý pohlavný styk – si boli partneri pozoruhodne podobní.

Partneri sa zhodovali aj v náboženských názoroch, úrovni vzdelania a niektorých ukazovateľoch IQ. Silní fajčiari, alkoholici a abstinenti mali tendenciu uzatvárať partnerstvá s ľuďmi, ktorí mali rovnaké návyky. „Vtáci, ktorí sú si podobní, sa v skutočnosti častejšie stretávajú,“ komentovala zistenia hlavná autorka štúdie Tanya Horwitzová z Coloradskej univerzity v Boulderi.

Partneri mali väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať spoločný rok narodenia, a podobnosť sa u nich prejavila aj v prípade menej skúmaných znakov. Napríklad koľko mali sexuálnych partnerov a či ich v detstve matky dojčili.

Milenecké páry sa však nezhodovali vo všetkých oblastiach. Výška, hmotnosť, zdravotné problémy a osobnostné črty sa medzi pármi líšili. Napríklad extroverti nemali väčšiu pravdepodobnosť, že budú partnermi iných extrovertov, ako introverti. „V skutočnosti je to však ako hodiť si mincou,“ povedala Horwitzová.

Štúdie z roku 1903

V rámci štúdie vedci preskúmali predchádzajúce výskumy o tom, ako veľmi sú si páry podobné alebo rozdielne, ktoré sa datujú až do roku 1903. V tejto časti svojej práce preskúmali 22 znakov v takmer 200 odborných textoch.

Skupina potom nadviazala novou analýzou 133 znakov u takmer 80 000 párov opačného pohlavia, ktoré zaradili do projektu UK Biobank, online databázy zdravotných záznamov a záznamov o životnom štýle viac ako pol milióna Britov. Keďže správanie párov rovnakého pohlavia sa môže líšiť, vedci skúmali tieto vzťahy samostatne.

Vzťahy založené na spoločnom základe môžu vzniknúť, keď ľudia vyrastajú v rovnakej oblasti, spájajú sa s blízkou skupinou priateľov alebo sa stávajú tým podobnejšími, čím dlhšie spolu trávia čas.

„Dokonca aj v situáciách, keď máme pocit, že máme možnosť voľby v súvislosti s našimi vzťahmi, môžu v zákulisí prebiehať mechanizmy, ktoré si nie celkom uvedomujeme,“ povedala Horowitzová.

Dôsledky takýchto partnerstiev

Partnerstvo založené na spoločných znakoch môže mať v budúcnosti dôsledky, poznamenali vedci. Napríklad, ak sa vyšší ľudia budú spájať s inými vyššími ľuďmi a nižší ľudia s inými nižšími ľuďmi, budúce generácie by mohli mať viac jedincov na extrémnych miestach rozloženia výšky populácie. To isté platí aj pre sociálne návyky a iné vlastnosti.

Niektoré štúdie naznačujú, že ľudia sa čoraz viac združujú podľa vzdelania, čo vyvoláva obavy z prehlbovania sociálno-ekonomických rozdielov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet