Na hlavný obsah

Na Slovensku ostal posledný človek, ktorý ešte pestuje chmeľ. Z tohtoročnej úrody vyrobia aj slovenské pivo

Iné chmeľnice už neexistujú.

Na Slovensku ostal posledný človek, ktorý ešte pestuje chmeľ. Z tohtoročnej úrody vyrobia aj slovenské pivo
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Palkovič

Z chmeľu sa stáva vzácna komodita. Ako posledný ho na Slovensku pestuje agronóm z Nemšovej Michal Bulko. Zatiaľ čo iné poľnohospodárske družstvá chmeľnice zrušili, na Považí plánujú ich rozširovanie. Proces však brzdia rozdrobené pozemky.

Chmeľnice v Soblahove sú už minulosťou. Nájdeme ich len v Nemšovej. Chmeľ tu zbiera pár desiatok ľudí. „Úroda bola oproti minulému roku lepšia, ale stále to nie je tak, ako by sme si predstavovali,“ opísal agronóm Bulko.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Veronika Kusá:

Presne 463 vriec s lisovaným chmeľom teraz čaká v sklade na export. Bude z neho aj slovenské pivo. „Tu máme sušený nalisovaný chmeľ, je nachystaný na export, požadovaná váha jedného hranolu je 50 kilogramov,“ priblížil Bulko.

Pestovateľov chmeľu ubúda. Napriek náročnosti tejto práce chcú chmeľnicu v Nemšovej rozšíriť. „Je tu tá myšlienka, že dvanásť hektárov by sme chceli postaviť. Kedy? V blízkej budúcnosti,“ dodáva.

Je dôležité, aby sa zjednodušila administratíva, ktorá súvisí s pestovaním chmeľu aj s používaním ochranných prípravkov. Priam kľúčové je to, aby štát urobil kroky, aby sa scelila pôda,“ ozrejmila Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory.

Ministerstvo pôdohospodárstva uviedlo, že pestovatelia chmeľu môžu každý rok žiadať podporu, výmera chmeľnice musí byť väčšia ako O,3 hektára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko