Na hlavný obsah

Nadšenci letectva si aj tento rok prišli na svoje. V akcii mohli vidieť švédske gripeny či americké F-16

Medzinárodné letecké dni SIAF trvajú do nedele.

Nadšenci letectva si aj tento rok prišli na svoje. V akcii mohli vidieť švédske gripeny či americké F-16
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovenské nebo pomáhajú chrániť švédske gripeny či americké stíhačky F-16. Akú majú tieto stíhačky silu a schopnosti, mohli vidieť aj diváci na medzinárodných leteckých dňoch SIAF. Podujatie oficiálne otvoril prelet lietadiel Vzdušných síl slovenskej armády.

Počas slovenskej hymny sa na otváracom ceremoniáli predviedli všetky typy lietadiel, ktoré má slovenská armáda. Najskôr vrtuľník Mi-17 spolu s Black Hawkmi, po nich dopravné taktické lietadlo Spartan a výcviková L39 Albatros.

Veľkú pozornosť verejnosti vzbudili nadzvukové stíhačky. Na medzinárodné letecké dni prišli s gripenmi Česi a Maďari, Holanďania zase predviedli F-16, na ktoré čaká aj Slovensko.

Téme sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Iveta Vanková:

„Stíhačky F-16 máme dohodnutý kalendár dodávok, z linky na jeseň vyjdú, prvé lietadlá sú určené na výcvik pilotov a technikov. Ale v druhom štvrťroku budúceho roka očakávame, že F-16 na Slovensko prídu. Dovtedy chceme, aby sa letisko na Sliači zmodernizovalo,“ uviedol minister obrany Martin Sklenár.

Kým si naši piloti zasadnú do stíhačiek F-16, čaká ich ešte dlhá cesta. Jednou z podmienok je absolvovať výcvik na Albatrose – 20 hodín má za sebou aj pilot Frederik Arvay. „Ak splním všetky podmienky, tak určite by som sa rád zúčastnil kurzu, aby som sa mohol stať pilotom F-16,“ povedal.

Aj Ozbrojené sily SR sa boria s nedostatkom pilotov či technikov. Očakávajú, že práve medzinárodné letecké dni môžu byť príležitosťou predviesť sa mladým záujemcom o prácu v armáde.

Práve na leteckých dňoch je jedinečná príležitosť aj pre obyčajných ľudí dostať sa do kokpitu dopravného lietadla Spartan, ktoré má okrem iného za sebou aj veľkú záchrannú misiu v Afganistane.

Letecké dní aj v Košiciach

Desiatky lietadiel zaplnili u oblohu aj nad Košicami. Letecké dni Košického kraja prilákali hneď v prvý deň tisícky návštevníkov. Zaujali ich akrobatické čísla, parašutisti či letecká história.

Súčasťou leteckých dní bolo aj lietadlo L-29 Delfín, ktoré Košičania môžu poznať ešte z čias, keď tu fungovala vojenská letecká škola. „Toto je lietadielko, ktoré tu od 1973, kedy vznikla vysoká škola, lietali do 2002/03. A vtedy vám tu lietali od pondelka do soboty na tri smeny,“ priblížil pilot Jozef Vaško.

Neskôr ich vystriedali populárne Albatrosy. Na obe tieto lietadlá spomínajú Košičania dodnes. Okrem nich sa predstavili desiatky ďalších lietadiel na zemi i vo vzduchu. Jedným z najväčších ťahákov boli akrobati.

Divákov ohúrili aj parašutisti. „Je to pocit voľnosti, slobody. Nepotrebujete na to, aby ste sa pohybovali všetkými smermi, v podstate nič, len vlastné ruky,“ ozrejmil parašutista František Jaroš.

Špecialitou leteckých dní e aj to, že návštevníci môžu vidieť zblízka aj bežnú dopravu civilných lietadiel na košickom letisku. Organizátori očakávajú účasť okolo 25-tisíc návštevníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko