Na hlavný obsah

Najlepší výkon v novodobej histórii krajiny, nespravodlivá prehra aj odrazový mostík, zhodli sa po zápase s Portugalskom experti RTVS

Najbližšie čaká na Slovákov posledné mužstvo skupiny Lichtenštajnsko.

Najlepší výkon v novodobej histórii krajiny, nespravodlivá prehra aj odrazový mostík, zhodli sa po zápase s Portugalskom experti RTVS
Na snímke Peter Ďuriš, Ladislav Borbély a Ľuboš Hlavena. Foto: RTVS

Slovenská futbalová reprezentácia má za sebou piate vystúpenie v rámci kvalifikácie na ME 2024. Na vypredanom Tehelnom poli videlo viac ako 21 000 fanúšikov len jediný presný zásah. V 43. minúte rozhodol o plnom bodovom zisku pre Portugalsko gól z kopačky Bruna Fernandesa.

Aj napriek prehre, futbalová verejnosť sa zhoduje, že výkon proti majstrom Európy z roku 2016 bol najlepším pod vedením trénera Francesca Calzonu. V pozápasovom štúdiu RTVS sa futbalový expert Peter Ďuriš dokonca vyjadril, že sokolíci podali jeden z najlepších výkonov v novodobej histórii krajiny.

Prvýkrát za dlhé obdobie ma nemrzí prehra, pretože som videl vysoko kultivovaný futbal proti súperovi, ktorý je zo svetovej špičky a hrali sme vyrovnaný zápas a nespravodlivo sme ho prehrali, nadviazal na Ďurišové slová futbalový expert Ladislav Borbély.

Ukázali, ako sa má hrať reprezentačný futbal

Už dávno pred úvodným výkopom bol favorit stretnutia jasný. Slovenskí reprezentanti počas celého týždňa skloňovali, že ak chcú so suverénnom kvalifikačnej J-skupiny uhrať pozitívny výsledok, do zápasu musia ísť nebojácne, hrať ako jeden tím a snažiť sa eliminovať portugalské útočné esá. To sa im až na jednu výnimku podarilo.

 „Tento zápas môže byť odrazový mostík slovenského futbalu, ako sa dá hrať proti tým najlepším na svete. Dnes (8. 9.) to bolo o prvom góle. Dovolím si tvrdiť, že ak by sme ho strelil my, tak duel by sme určite neprehrali. Mali sme dostatočné množstvo príležitosti proti takému silnému tímu. Podali sme možno jeden z najlepších výkonov v novodobej histórii našej malej krajiny, chválil bývalý stredopoliar Ďuriš.

Veľké uznanie slovenskému národnému tímu adresoval aj Borbély, podľa ktorého malo na základe podaného výkonu svietiť na ukazovateli odlišné skóre v prospech Slovenska.

„Tento zápas ukázal nevyhnutnosť využívať progresívne prvky vo futbalovej hre, pretože akákoľvek absencia progresívnosti by nás zaviedla do slepej uličky. Dnes chalani ukázali, ako by sa mal hrať reprezentačný futbal. Prvýkrát za dlhé obdobie ma nemrzí prehra, pretože som videl vysoko kultivovaný futbal proti súperovi, ktorý je zo svetovej špičky a hrali sme vyrovnaný zápas a nespravodlivo sme ho prehrali.“

Suslov sklamal

Po záverečnom hvizde sprevádzal odchod hráčov do kabín potlesk z vypredaných tribún. Výkon Slovákov hodnotili takmer samými superlatívmi aj Borbély a Ďuriš. Tí sa však napokon nevyhli aj kritike. „Až na možno jedného hráča som dnes nevidel nikoho, kto by išiel pod kvalitu, ktorú ponúkol tímu,“ naznačil Borbély.

Tým jedným hráčom bol dvadsaťjedenročný útočník Hellasu Verona Tomáš Suslov, ktorý prišiel na ihrisko v 63. minúte a mal byť žolíkom mužstva. Podľa moderátora Ľuboša Hlavenu však sklamal, s čím súhlasil aj Borbély. „Nie je to príjemné, ale musíme byť objektívni a korektní aj v hodnotení,“ začal.

„Bohužiaľ, keď tréner Calzona hovoril, že je s ním spokojný na 20 percent, tak tie dnes klesli na 15 percent, čo je neprijateľné. U mladých neskúsených hráčoch sa dnes ukázalo, že absencia zápasovej praxe je kontraindikáciou na to, aby boli nasadzovaní v reprezentácii,“ pokračoval.

„Na druhej strane, videli sme aj opačný príklad. Skúsený Peter Pekarík podal dnes vysoko statočný výkon, bojoval aj sám zo sebou, ale bol veľmi osožný pre mužstvo. Klobúk dole pred jeho výkon,“ nechal sa počuť Borbély.

Po zápase s jasným lídrom skupiny a prvej prehre v kvalifikačnom cykle patrí Slovensku so ziskom desiatich bodov druhá priečka v J-skupine. Rovnaký počet bodov má aj Luxembursko, štvrtá Bosna a Hercegovina stráca štyri body.

Najbližšie sa Slováci v kvalifikácii predstavia proti poslednému celku skupiny Lichtenštajnsku. Úvodný výkop stretnutia je na Národnom futbalovom štadióne naplánovaný na 20. 45 hod.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport