Na hlavný obsah

Násilné strety medzi africkými migrantmi v Tel Avive si vyžiadali desiatky zranených

Zranenia utrpelo aj 30 policajtov.

Násilné strety medzi africkými migrantmi v Tel Avive si vyžiadali desiatky zranených
Izraelská polícia zadržala jedného z eritrejských migrantov v Tel Avive. Foto: TASR/AP

Potýčky medzi migrantmi z Eritrey si v izraelskom Tel Avive vyžiadali najmenej 140 zranených vrátane 30 policajtov. K násilnostiam prišlo počas osláv 30. výročia dňa nezávislej Eritrey. V súvislosti s nimi dostali povolenie usporiadať podujatie priaznivci eritrejskej vlády aj oponenti žijúci v Izraeli. Aj keď už má polícia situáciu pod kontrolou, počet zranených môže ešte vzrásť.

Obe strany sľúbili polícii, že sa budú držať ďalej od seba. Videá na sociálnych sieťach však zachytávajú skupiny emigrantov, ktoré po sebe hádžu kamene a bijú sa palicami. Na niektorých záberoch vidno aj zničené terasy miestnych reštaurácií a poškodené policajné autá. Polícia násilnosti očakávala, ale nie v takom rozsahu.

Téme sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Klaudia Mikolášová:

„Obe strany nedodržali svoje záväzky, a preto došlo k násilnostiam. Prišli sem s úmyslom sabotovať akciu. Naše jednotky celú situáciu stále sledujú,“ uviedol veliteľ polície Chaim Bublil.

Mnoho Eritrejčanov muselo pre kritiku režimu ujsť z vlasti, kde podľa ľudskoprávnych organizácií neexistuje sloboda slova. Pre opustenie krajiny navyše občania potrebujú povolenie úradov. Tel Aviv zažil strety medzi eritrejskými priaznivcami vlády africkej krajiny a jej odporcami v minulých rokoch už viackrát.

V Izraeli žije asi 25-tisíc Eritrejčanov. Eritrea vznikla pred 30 rokmi vyhlásením nezávislosti od susednej Etiópie. Odvtedy má stále rovnakého prezidenta. Túto chudobnú východoafrickú krajinu ležiacu pri Červenom mori niekedy označujú ako „Severnú Kóreu Afriky“. V krajine je totiž legálna len jedna politická strana.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet