Na hlavný obsah

Niektorí turisti si mýlia Vysoké Tatry s akvaparkom. Kúpanie sa vo vodopádoch a plesách je zakázané, varujú ochranári

Pokuty rozdali aj za nelegálne bivakovanie či psy na voľno.

Niektorí turisti si mýlia Vysoké Tatry s akvaparkom. Kúpanie sa vo vodopádoch a plesách je zakázané, varujú ochranári
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Turisti opaľujúci sa na skalách vodopádov, bivaky či na voľno pustené psy v prísne chránených územiach. Tatranskí ochranári konštatujú, že dovolenkári porušujú návštevný poriadok národného parku denne a to aj napriek vysokým pokutám.

Na sociálnych sieťach sa objavilo video, na ktorom je vidieť, ako sa turisti opaľujú na skalách a máčajú si nohy v Studenovodských vodopádoch. Štáb RTVS na rovnakom mieste nakrútil len zopár tých, ktorí sa rozhodli osviežiť.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Ivana Ratkovská:

„Národný parku je citlivý ekosystém, nie je to kúpalisko. Mne až rozum zastavuje na tým , čoho sme schopní,“ hovorí riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

Povolené to nie je. Turista môže kráčať len po vyznačenom chodníku a skaly vo vodopádoch už jeho súčasťou nie sú. Aj keď je horúco a voda láka, prísny zákaz platí aj pre kúpanie sa v tatranských plesách.

Pri Zelenom plese vraj s kúpajúcimi sa turistami veľký problém nemajú. Teplota vody totiž aj v lete dosahuje len osem či deväť stupňov.

Problémom sú aj odpadky

„Chodia sa aj nás na to pýtať ľudia. Aj sa asi kúpu, len my s tým veľa neurobíme. My len dáme informáciu, že sa to nesmie, že je to zakázané,“ povedala prevádzkarka na Chate pri Zelenom plese Silvia Jánová.

Chatár zo Zeleného plesa vidí problém skôr v odpadkoch, ktoré sú nahádzané v nižších úsekoch Studeného potoka, ktoré zasahujú až do osady.

„To, že sa niekto okúpe vo vodopáde alebo v plese to sa stalo vo „výkladnej skrini ,“ , ideme na to ukazovať prstom a ľudí zatvárať, ale to čo sa deje v tej istej vode o zopár kilometrov nižšie už nezaujíma nikoho,“ upozorňuje chatár na Chate pri Zelenom plese Tomáš Petrík.

Tak či onak, čo je zakázané treba dodržiavať, v opačnom prípade strážcovia prírody rozdávajú pokuty.

„Len za leto sme vybrali približne 6-tisíc eur priamo na sankciách a blokových pokutách. To je také kvantum porušení po tejto letnej turistickej sezóne, že sami sme zaskočení. Mali sme dokonca aj fyzický konflikt, je to prvýkrát čo si pamätám, kedy musela zasahovať aj polícia,“ uviedol riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

Pokuty rozdali aj za nelegálne bivakovanie, psy na voľno či pohyb turistov v zakázaných zónach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny