Na hlavný obsah

Nová aplikácia môže pomôcť tým, ktorí sa ešte nerozhodli. Odborníci z Univerzity Mateja Bela vyvinuli Volebný kompas 2023

Aplikácia obsahuje volebné programy aj dôležité odpovede.

Nová aplikácia môže pomôcť tým, ktorí sa ešte nerozhodli. Odborníci z Univerzity Mateja Bela vyvinuli Volebný kompas 2023
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/Ondřej Deml

Páčia sa nám vyjadrenia nejakého politika, ale ak by sme poznali program strany, ktorú zastupuje, zistili by sme, že nám nevyhovuje alebo naopak. Odborníci z Univerzity Mateja Bela (UMB) vytvorili aplikáciu Volebný kompas 2023. Používateľom ukáže, ktoré strany sú ich preferenciám najbližšie.

Téme sa v reportáži venoval redaktorka RTVS Karolína Piliarová:

„Náš systém nie je štandardný politický, ako majú západné krajiny, ktoré majú menšie množstvo strán, ktoré fungujú dlhé roky,“ hovorí pedagogička Kamila Borseková z UMB.

Práve to podľa politológov spôsobuje u voličov zmätok. Nerozhodnosť umocňuje aj to, že politické strany často nemajú jasne vytýčené svoje priority.

„Ľudia na Slovensku volebné programy nečítajú, avšak nie je to len problém voličov, ale aj politických strán, ktorých programy buď nie sú, alebo sú zverejnené na poslednú chvíľu, alebo sú veľmi málo špecifické,“ konštatuje pedagóg UMB Róbert Vencel.

Väčšina odborníkov sa zhoduje na tom, že pri rozhodovaní vo voľbách vyhrávajú emócie. „S tým rátajú aj politické strany, ktoré sa každý týždeň snažia prísť s výraznou témou, ktorá udiera na emócie. Aj aktuálne môžeme vidieť kauzu s migrantmi vo Veľkom Krtíši, nie tak dávno to boli hypotéky, predtým zase potravinová sebestačnosť v spojitosti s ukrajinským obilím,“ dodáva Vencel.

Kompas môže pomôcť nerozhodnutým voličom

Pre lepšiu orientáciu voličov pripravila Univerzita Mateja Bela takzvaný volebný kompas. Vychádza nielen z volebných programov, ale aj z odpovedí politických strán na základné hodnotové otázky.

„Tiež môže ukázať či sa výroky politických strán zhodujú s tým, čo si myslia, že tie politické strany sľubujú,“ približuje Borseková. Volebný kompas je zverejnený na stránke univerzity. Predovšetkým nerozhodnutí voliči môžu zistiť, ktorá strana im je hodnotovo najbližšia – a to v konkrétnych oblastiach.

„Sú tam ekonomické témy, hodnotové, kultúrnospoločenské – čiže skutočne pomerne široký diapazón,“ dodáva koordinátor programu Vladimír Müller.

Volebný kompas už pomohol voličom pri rozhodovaní vo voľbách do európskeho parlamentu a v parlamentných voľbách – napríklad v Taliansku, Nemecku či Estónsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko