Na hlavný obsah

Obavy, že podpora monarchie po smrti Alžbety II. dramaticky klesne, sa ukázali ako mylné. Väčšina Britov monarchiu stále podporuje

A to aj rok po smrti britskej panovníčky.

Obavy, že podpora monarchie po smrti Alžbety II. dramaticky klesne, sa ukázali ako mylné. Väčšina Britov monarchiu stále podporuje
Archívna snímka dnes už zosnulej kráľovnej Alžbety II. Foto: TASR/AP

Takmer rok po smrti kráľovnej Alžbety II. si 61 percent Britov želá zachovanie monarchie. Vyplýva to z prieskumu, ktorý tento týždeň zverejnila agentúra YouGov. Dvadsaťštyri percent respondentov sa vyslovilo za volenú hlavu štátu a 15 percent nevedelo odpovedať, akú formu vlády by uprednostnilo.

Obavy, že podpora monarchie po smrti Alžbety II. dramaticky klesne, sa ukázali ako mylné. Počet priaznivcov monarchie sa už niekoľko rokov drží tesne nad 60 percentami, pričom po smrti panovníčky 8. septembra minulého roka nakrátko stúpol na 67 percent.

Podľa prieskumu je 60 percent poddaných spokojných aj s novým kráľom, 74-ročným Karolom II. Iba traja členovia kráľovskej rodiny sú populárnejší ako on. Korunného princa Williama vníma priaznivo 74 percent Britov, kráľovu sestru princeznú Annu 73 percent a Williamovu manželku princeznú Kate 72 percent.

Na druhej strane, najmenej obľúbeným členom kráľovskej rodiny je Charlesov brat Andrew, ktorý sa stiahol do ústrania kvôli škandálu okolo sexuálneho zneužívania, ktorého sa údajne dopustil. Negatívne ho vníma 88 percent britských občanov. Princ Harry a jeho manželka Meghan majú tiež viac odporcov ako priaznivcov, v negatívnom svetle ich vidí 63, resp. 68 percent respondentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet