Na hlavný obsah

Od banského nešťastia v Novákoch uplynulo už takmer 17 rokov. Vdovy po baníkoch však stále čakajú na odsúdenie vinníkov

Verdikt je v nedohľadne.

Od banského nešťastia v Novákoch uplynulo už takmer 17 rokov. Vdovy po baníkoch však stále čakajú na odsúdenie vinníkov
Vdovy po zosnulých baníkoch. Foto: RTVS

Vdovy po štyroch baníkoch, ktorí zomreli pred sedemnástimi rokmi počas prievalu v bani Nováky, čakajú na rozsudok. Verdikt je však v nedohľadne. Po rokoch pokračoval proces na Okresnom súde v Prievidzi.

Miroslava Ondejková spolu s ďalšími tromi ženami v novembri pred sedemnástimi rokmi prišli o svojich mužov. Ťažká ílovitá zem premočená vodou sa prepadla a zasypala chodbu, kde pracovali. Prieval v nováckej bani im navždy zmenil životy.

„Katastrofa, už sa nám aj vnúčik narodil verím, že by sa tešili, nielen moja rodina ale aj iné rodiny,“ hovorí vdova po zosnulom baníkovi Miroslava Ondrejková.

Súdnemu pojednávaniu sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

V prípade sa niekoľko rokov nepojednávalo. Samosudca okresného súdu v Prievidzi rozhodol o spojení kauzy prievalu v bani Nováky s ďalším prípadom a to marenie spravodlivosti.

Spravodlivosť údajne maril hlavný hydrogeológ Hornonitrianskych baní. Hoci sám je v tejto kauze jedným z obžalovaných, v roku 2013 pripravoval dokumentáciu pre vyšetrovateľa.

Obžalovaní sú traja riadiaci pracovníci

„Obžalovanému sa kladie za vinu, že neuviedol všetky vrty. Podľa jeho výpovede uviedol tie vrty, ktoré dávali zmysel neboli vadné a ktoré slúžili ako podklad pre vytvorenie mapy,“ uviedol advokát obžalovaného hydrogeológa Peter Filip.

Hlavný hydrogeológ dostal pokyn na vypracovanie dokumentácie od predsedu dozornej rady HBP Rastislava Januščáka. Ten svedčil v prospech svojho podriadeného.

„Neposkytnutie informácií nebolo zámerné vrt hp3000, ktorý bol vŕtaný v bezprostrednej vzdialenosti od havarovanej steny nemohol poskytnúť prvotné informácie pre túto mapu,“ tvrdí svedok a predseda Dozornej rady HBP, a. s. Rastislav Januščák.

Miroslava Ondrejková tieto vyjadrenia však označila za lži a vyhlásila, že bani neverí. Pojednávanie by malo pokračovať v novembri, len niekoľko dní potom, ako uplynie 17 rokov od tragickej udalosti.

Z nešťastia zostávajú obžalovaní traja riadiaci pracovníci hornonitrianskych baní, a to za prečin všeobecného ohrozenia. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody od štyroch do desať rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko