Na hlavný obsah

Od októbra čaká motoristov veľká zmena: Začne platiť zákaz parkovania na chodníkoch

Zmeny pocítia aj menšie mestá v regiónoch.

Od októbra čaká motoristov veľká zmena: Začne platiť zákaz parkovania na chodníkoch
Ilustračná snímka zaparkovaných áut. Foto: RTVS

Od prvého októbra bude na Slovensku platiť zákaz parkovania na chodníkoch. Zmeny pocítia aj menšie mestá v regiónoch. Niektoré sa pripravili vopred, iné riešia situáciu v poslednej chvíli.

Problém s parkovaním má už dnes aj Banská Štiavnica. Pri vstupe do centra denne parkujú desiatky áut. „Máme v súčasnosti čiastočné parkovanie na chodníkoch a na ceste. U nás je to dosť veľký počet možno 100 áut, ktoré bude problém, kde si zaparkujú,“ priblížil náčelník Mestskej polície v Banskej Štiavnici Peter Šemoda.

Mesto situáciu aktuálne rieši. V hre je osádzanie značenia, ktoré parkovanie na chodníkoch umožní, i nové plochy pre autá. „Naozaj je to aj na financie zaťažujúce pre tú samosprávu,“ dodal policajný náčelník.

Téme sa venoval redaktor RTVS Alexander Ernest:

Parkovanie na chodníkoch v Sliači

Parkovanie na chodníkoch je témou aj v kúpeľnom meste Sliač, ktoré príde o približne 80 miest. Tam kde to je možné, parkovanie povolia značkami, plánujú však aj dlhodobé zmeny.

„Budeme robiť novú parkovaciu politiku, ktorá sa zameria prioritne na občanov s trvalým pobytom v meste Sliač. Tí, ktorí nemajú trvalý pobyt, budú musieť stáť na záchytných parkoviskách,“ vysvetlila primátorka mesta Sliač Ľubica Balgová.

Podľa Petra Milka zo Slovenskej parkovacej asociácie bol hlavný zámer novely upratať verejný priestor. Realita však nenapĺňa očakávania. „Z budovania nových kapacít sa stalo vyznačovanie všetkých chodníkov a legalizácia súčasného stavu. Mám za to, že nie je toto celkom správne riešenie?“ dodal.

Riešenie situácie v Novej Bani

V Novej Bani vyriešili situáciu ešte pred príchodom novely. Zavedením parkovacej politiky s presne označeným parkovaním. Zostal im však problematický úsek, kde bežne autá parkujú na chodníku. Aj tu prišli s riešením.

„My ideme cestou takou, že tento chodník, ktorý vidíte za mnou, z toho sa vytvorí odstavná plocha, kde môžu zastať autá pozdĺžne v smere k ceste. A chodník, ktorý je existujúci, sa posunie,“ vysvetlil náčelník Mestskej polície v Novej Bani Ján Ševčík.

Zákaz parkovania na chodníkoch sa podľa odborníkov prejaví najmä v budúcnosti. Samosprávy môže táto zmena motivovať k tomu, aby stavali viac parkovacích domov a záchytných parkovísk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko