Na hlavný obsah

Pápež je proruský, nemôže sprostredkovať ukončenie vojny na Ukrajine. Tvrdí to šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie

Podoľak to uviedol v rozhovore pre ukrajinskú televíziu.

Pápež je proruský, nemôže sprostredkovať ukončenie vojny na Ukrajine. Tvrdí to šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie
Pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež František nemôže byť sprostredkovateľom ukončenia vojny na Ukrajine, pretože je proruský, vyhlásil v šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak. Informuje o tom agentúra ANSA.

„Pápež nemôže zohrávať úlohu sprostredkovateľa, lebo je proruský, nedôveryhodný,“ uviedol Podoľak v dlhom polemickom rozhovore pre ukrajinskú televíznu stanicu 24 Kanal.

Poukázal tiež na ruské investície v Inštitúte pre náboženské diela, ktorý je verejnosti známy ako vatikánska banka a má výlučnú právomoc nad správou majetku Svätej stolice.

Vyjadrenia Podoľaka prichádzajú dva týždne po tom, ako pápež František počas videopríhovoru k účastníkom 10. všeruského stretnutia katolíckej mládeže v Petrohrade povedal, že sú dedičmi „veľkého ruského impéria“. V príhovore hovoril aj o ruských cároch Petrovi I. a Kataríne II., ktorí sú známi tým, že významne rozšírili ruské územie.

Po kritike zo strany Ukrajiny pápež uznal, že svoje slová zle formuloval, a objasnil, že chcel mladým Rusom pripomenúť ich kultúrne, nie politické dedičstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet