Na hlavný obsah

Pápež v Mongolsku: Úsilie na ochranu životného prostredia sa nedá ďalej odkladať

Upozornil aj na korupciu v tejto krajine.

Pápež v Mongolsku: Úsilie na ochranu životného prostredia sa nedá ďalej odkladať
Mongolský prezident Uchnágín Chürelsüch (vľavo) a pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež František v sobotu (2. 9.) počas návštevy Mongolska povedal, že úsilie na ochranu životného prostredia sa nedá už ďalej odkladať. Upozornil aj na riziko korupcie pre túto krajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

Františka v sobotu v hlavnom meste Ulánbátar oficiálne privítal mongolský prezident Uchnágínom Chürelsüchom na červenom koberci pred obrovskou sochou Džingischána vo vládnom paláci.

Pápež vo svojom prejave ocenil bohatú a starovekú kultúru tejto krajiny. Mongolská tradícia žiť v harmónii s prírodou a jej tvorstvom môže podľa jeho slov výrazne pomôcť v naliehavom a neodkladnom úsilí ochrániť a zachovať planétu Zem.

František tiež varoval, že korupcia je „plodom prospechárskej a bezohľadnej mentality, ktorá môže ochudobniť celé krajiny“. Náboženstvo môže byť ochranou pred zákernou hrozbou korupcie, ktorá predstavuje vážnu hrozbu pre ľudskú spoločnosť a rozvoj ľudstva.

František na trojdňovú návštevu Mongolska pricestoval v piatok (1. 9.). Ide o prvú návštevu pápeža v tejto ázijskej krajine. Viac než polovica z 3,3 milióna obyvateľov Mongolska sú budhisti a k rímskokatolíckemu vierovyznaniu sa hlási 1 450 osôb.

Mongolsko v posledných rokoch poznačila korupcia a zhoršenie stavu životného prostredia. Kvalita ovzdušia v Ulánbátare je jedna z najhorších na svete a v krajine vlani vypukli protesty z dôvodu korupčného škandálu, pripomína AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet