Na hlavný obsah

Partner prezidentky Čaputovej Juraj Rizman pricestoval na Ukrajinu. Zúčastní sa samitu o duševnom zdraví

Pricestoval na pozvanie ukrajinskej prvej dámy Oleny Zelenskej.

Partner prezidentky Čaputovej Juraj Rizman pricestoval na Ukrajinu. Zúčastní sa samitu o duševnom zdraví
Na snímke partner prezidentky SR Zuzany Čaputovej Juraj Rizman. Foto: TASR/Dano Veselský

Partner prezidentky Zuzany Čaputovej Juraj Rizman v stredu (6. 9.) pricestoval na Ukrajinu na pozvanie manželky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleny Zelenskej. Informoval o tom Martin Strižinec, hovorca prezidentky SR.

Spolu s partnerkami a partnermi ďalších európskych lídrov a líderiek sa v Kyjeve zúčastní na 3. samite prvých dám a pánov. Jeho zakladateľkou je ukrajinská prvá dáma a jeho témou je duševné zdravie. Diskutovať sa bude o rovnováhe medzi odolnosťou a krehkosťou duševného zdravia. Ale aj o vplyve vojny na duševné zdravie, ako aj o problémoch, ktoré trápia mladú generáciu.

Na samite sa okrem ďalších pozvaných hostí z radov expertov na duševné zdravie zúčastnia aj prvé dámy Českej republiky, Litvy či Estónska Eva Pavlová, Diana Nausėdienė a Sirje Karis, či manžel slovinskej prezidentky Aleš Musar. Jeden z panelov samitu bude moderovať britský herec Stephen Fry. V ďalšom paneli spolu s Jurajom Rizmanom vystúpi aj americký herec Richard Gere. Obaja herci sú známi osvetou v oblasti duševného zdravia a popularizáciou tejto dôležitej témy.

Juraja Rizmana sprevádza na ceste na Ukrajinu aj splnomocnenec vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti Filip Vagač a riaditeľ Ligy za duševné zdravie Andrej Vršanský, ktorá má v pláne rozšíriť svoje aktivity aj na Ukrajine.

Na Ukrajine má Juraj Rizman aj ďalší program. Ten súvisí s povojnovou obnovou a humanitárnymi projektami, na ktorých sa podieľa aj Slovensko a slovenské mimovládne organizácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet