Na hlavný obsah

Plameniaky sa v USA objavujú na nezvyčajných miestach, vysvetlením môže byť hurikán

Spozorovali ich v Georgii, Severnej a Južnej Karolíne či Texase.

Plameniaky sa v USA objavujú na nezvyčajných miestach, vysvetlením môže byť hurikán
Ilustračná snímka plameniakov. Foto: Unsplash

Plameniaky sa v Spojených štátoch prirodzene vyskytujú len v juhovýchodnom štáte Florida. Aj tam podľa odborníkov tvoria populáciu potomkovia vtákov, ktorí ušli z cirkusov. Američania v štátoch vo východnej polovici USA sú podľa webovej stránky CNN v posledných dňoch ešte viac prekvapení, keď vidia menšie skupiny a kŕdle týchto ružových vodných vtákov.

„Rýchlo som si zobral výstroj, povedal som manželke, kam idem, a už som bol za dverami. Plameniaky, dospelý jedinec a mláďa, stáli v necelom metri vody tesne pri brehu a spali,“ opísal Jacob Roalef, ktorý organizuje výlety za pozorovaním voľne žijúcich vtákov neďaleko Daytonu v štáte Ohio. Povedal, že plameniaky zostali na mieste až do 18.00 h, kým ich nevyplašil pes.

Ďalšie pozorovania hlásili Američania z Georgie, Severnej a Južnej Karolíny, Texasu a Kentucky. Kapitán lode Vinnie Fugett spozoroval kŕdeľ 17 plameniakov neďaleko floridského mesta St. Petersburg. Tvrdí, že na tomto mieste žije celý život a nikdy tieto zvieratá nevidel.

Mohol ich odfúknuť hurikán

Odborníci odhadujú, že plameniaky mohol z trasy odfúknuť hurikán Idalia. Vtáky pravdepodobne prišli z Kuby, mexického polostrova Yucatán a Bahám.

„Vtáky sú teraz vystresované. Prešli si veľkým utrpením, nech sa na to pozeráte akokoľvek. Takže sa k nim nepribližujte, nesnažte sa ich vystrašiť ani nič podobné. Len si užívajte ich prítomnosť,“ vyzval Američanov Jerry Lorenz z ochranárskej organizácie Audubon Florida.

Zároveň dodal, že plameniaky nemajú problém preletieť tisíce kilometrov nad otvoreným morom, takže ani jedinci z Ohia by nemali mať problém dostať sa domov, keď sa im v Spojených štátoch príliš ochladí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet