Na hlavný obsah

Po cisárskom reze zostal v tele Novozélanďanky chirurgický nástroj veľkosti taniera: Vybrali jej ho až po vyše roku

Ide už o druhý prípad v nemocnici v Aucklande za uplynulé dva roky.

Po cisárskom reze zostal v tele Novozélanďanky chirurgický nástroj veľkosti taniera: Vybrali jej ho až po vyše roku
Ilustračná snímka chirurgov počas operácie. Foto: Pixabay

V bruchu ženy, ktorá v roku 2020 na Novom Zélande porodila dieťa cisárskym rezom, našli lekári chirurgický nástroj „veľkosti taniera“. Uviedla to komisárka pre zdravie a pre osoby so zdravotným postihnutím Morag McDowellová. TASR správu prevzala v utorok (5. 9.) zo stanice BBC.

Retraktor Alexis (AWR) je zasúvací valcový nástroj, ktorý sa počas operácie používa na fixovanie okrajov rany. Môže mať priemer 17 centimetrov a lekári ho žene odstránili až v roku 2021 – 18 mesiacov po pôrode v nemocnici v Aucklande.

Ženu po pôrode trápili silné bolesti a navštívila niekoľko lekárov. Nástroj v jej tele napokon odhalilo CT vyšetrenie. Zdravotní predstavitelia v Aucklande pôvodne odmietli zlyhanie pri uplatňovaní primeranej starostlivosti.

McDowellová vo svojej správe s týmto stanoviskom nesúhlasila. „Je samozrejmé, že poskytnutá starostlivosť nedosahovala primeranú úroveň, pretože (retraktor) nebol identifikovaný počas žiadnych rutinných chirurgických kontrol, čo malo za následok, že zostal v bruchu ženy,“ povedala komisárka.

Ako poznamenala, za uplynulé dva roky to bol už druhý prípad, keď v nemocnici v Aucklande zostal v tele pacienta nástroj. Podľa nej mala mať nemocnica zavedené účinné systémy, aby sa takýmto prípadom zabránilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet