Na hlavný obsah

Po ničivých záplavách v Líbyi zaznamenali viac než 5 300 mŕtvych. More vyplavuje ďalšie telá

Úrady očakávajú, že bilancia ďalej porastie.

Po ničivých záplavách v Líbyi zaznamenali viac než 5 300 mŕtvych. More vyplavuje ďalšie telá
Na snímke bahno a materiálne škody, ktoré spôsobili záplavy v dôsledku búrky Daniel v líbyjskom prístavnom meste Derna v utorok 12. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Po ničivých záplavách v Líbyi bolo v severovýchodnom meste Derna narátaných vyše 5 300 tiel, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na východolíbyjské úrady. Očakávajú, že bilancia ďalej porastie. Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) v Derna v dôsledku záplav prišlo o strechu nad hlavou najmenej 30 000 ľudí. Počet mŕtvych IOM označila za zatiaľ nepotvrdený.

Minister pre civilné letectvo vo východolíbyjskej vláde agentúre Reuters povedal, že „more neustále vyplavuje ďalšie telá“. Doplnil, že obnova po záplavách bude stáť miliardy dolárov.

Stredomorská búrka Daniel udrela na líbyjskú pevninu v nedeľu (10. 9.). Líbyjské úrady na východe krajiny vyhlásili stav núdze, nechali uzavrieť školy a obchody a vyhlásili zákaz nočného vychádzania.

V utorok (12. 9.) ministerstvo zdravotníctva východolíbyjskej správy informovalo o 3 000 potvrdených obetiach, ale pripustilo, že by mŕtvych mohlo byť až 10 000. O rovnakom počte nezvestných hovoril tiež predstaviteľ Medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca.

Najmenej 30 000 obyvateľov Derny bolo podľa stredajšieho príspevku IOM vysídlených. V ďalších oblastiach zasiahnutých záplavami, vrátane Benghází, muselo podľa tejto agentúry OSN opustiť svoje domovy 6 085 ľudí. Organizácia ďalej uviedla, že sa spolu s partnermi snaží do postihnutých oblastí dopraviť „lieky, pátracie a záchranné prostriedky a personál“.

Líbya čelí zle fungujúcej infraštruktúre. Vláda šesťmiliónovej krajiny je rozdelená na konkurenčné celky na východe a západe, pričom každý z nich podporujú iné ozbrojené skupiny a zahraničné vlády. Medzinárodne uznávaná vláda národnej jednoty sídliaca v Tripolise nemá východné oblasti krajiny pod kontrolou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet