Na hlavný obsah

Počet nezvestných po požiaroch na Havajských ostrovoch klesol na 66

Obetí však zostáva stále rovnako, a to 115.

Počet nezvestných po požiaroch na Havajských ostrovoch klesol na 66
Plamene zdevastovali mesto Lahaina na západnom pobreží ostrova. Foto: TASR/AP

Mesiac po vypuknutí ničivých lesných požiarov na havajskom ostrove Maui klesol počet nezvestných na 66, oznámil v piatok (8. 9.) guvernér Havaja Josh Green. Dodal, že počet obetí zostáva nezmenený na 115. Informovala o tom agentúra AP.

Nový počet predstavuje výrazný pokles oproti predchádzajúcemu týždňu, keď úrady uvádzali, že stále nezvestných je 385 ľudí.

Polícia na Maui zatiaľ zverejnila mená 55 mŕtvych. Z nich 22 boli sedemdesiatnici a 13 šesťdesiatnici. Na zozname mien bola aj jedna obeť mladšia ako 10 rokov.

Asi polovicu zosnulých stále neidentifikovali. Green povedal, že očakáva, že mená na zozname nezvestných sa významne prekryjú s pozostatkami tiel, ktoré sa už našli. Neočakáva preto, že počet obetí výrazne stúpne.

Návštevy obyvateľov vo svojich domoch

Policajné oddelenie na Maui v piatok uviedlo, že okrem 66 osôb, ktoré americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) uviedol ako nezvestných, existuje ďalších 80 mien potenciálne nezvestných ľudí, ktorých dôveryhodnosť úrad preveruje. V týchto prípadoch ohlasujúcej strane neposkytli žiadne informácie.

Guvernér uviedol, že v najbližších týždňoch začnú úrady plánovať sprevádzané návštevy pre obyvateľov, aby sa mohli vrátiť a skontrolovať si svoj majetok. Ľudia budú musieť byť pri návšteve opatrní, povedal, pretože popol je toxický.

Lesné požiare na Maui boli v Spojených štátoch označené za najsmrteľnejšie za uplynulé storočie. Plamene zdevastovali mesto Lahaina na západnom pobreží ostrova, kde žilo približne 12 000 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet