Na hlavný obsah

Podmienky pri mimoriadnych splátkach hypoték sa zmenili. Odborníci vysvetlili, ako to využiť čo najlepšie

Mnohí ľudia šetria a nemajú peniaze nazvyš.

Podmienky pri mimoriadnych splátkach hypoték sa zmenili. Odborníci vysvetlili, ako to využiť čo najlepšie
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: RTVS

Podmienky pri mimoriadnych splátkach hypoték sa zmenili. Ľudia môžu počas roka do hypotekárneho úveru vložiť viac peňazí a častejšie. Mnohí dlžníci to však podľa odborníkov na financie nevyužijú. Ľudia šetria, nemajú peniaze nazvyš.

Mimoriadne splátky doteraz fungovali tak, že klienti mohli do svojej hypotéky vložiť maximálne 20 percent zo zostatkovej výšky úveru. Aby mali takúto splátku bez poplatku, urobiť tak mohli jedenkrát za rok, a to v čase výročia podpisu úverovej zmluvy. „Po novom nastáva zmena vo frekvencii a aj vo výške mimoriadnych splátok,“ uviedla riaditeľka pre úvery FinGO.sk Eva Šablová.

Dlžník ich môže do svojej hypotéky posielať aj každý mesiac. No za celý rok to spolu nemôže byť viac ako 30 percent zo zostatku dlžnej sumy, aby bola mimoriadna splátka bezplatná. Pri sume napríklad 80-tisíc eur je to 24-tisíc. „Keď chce človek splatiť viac, vždy môže. Ale je to potom spoplatnené do jedného percenta z toho, čo predčasne splatil,“ vysvetlil finančný analytik Swiss Life Select Pavel Škriniar.

Téme mimoriadnych splátok hypoték sa venoval redaktor RTVS Radoslav Šebo:

Mimoriadnymi splátkami si môžeme buď pravidelnú mesačnú splátku znížiť, alebo si dobu splácania hypotéky skrátiť, vďaka čomu by sme ju splatili rýchlejšie.

„Ak by sme sa pozreli na dlžníka, ktorý má dlžnú sumu 80-tisíc eur, zostáva mu splatnosť 30 rokov, tak jeho splátka je na úrovni 310 eur. Ak by sa takýto dlžník rozhodol zrealizovať mimoriadnu splátku každý mesiac na úrovni 200 eur, tak by mu to umožnilo, že jeho úver by sa namiesto 30 rokov splácal 15 rokov,“ vysvetlil výkonný riaditeľ Finančného kompasu Matej Dobiš.

Využitie týchto splátok sa neodporúča každému

Odborníci na financie využitie mimoriadnych splátok neodporúčajú tým, ktorí majú na svojich hypotékach zafixované nízke úrokové sadzby aj na ďalšie roky. Naopak, zamyslieť by sa nad nimi mohli tí, ktorí majú aktuálne vysoké úrokové sadzby. A, samozrejme, aj peniaze nazvyš.

„Ak máte nejaké peniaze, ktoré by ste chceli dať na mimoriadnu splátku, ale máte zároveň tú hypotéku, ktorá je úročená nízkym percentom, radšej si tie peniaze odložte niekde bokom. V budúcnosti, keď sa tá splátka zvýši, tak radšej vtedy použite tú mimoriadnu splátku alebo si dorovnávajte to, čo vám chýba k tej zvýšenej splátke oproti súčasnej,“ povedal Škriniar.

„Mimoriadne splátky do úveru rieši ten, kto má navyše peniaze. Určite neodporúčam riešiť mimoriadne splátky ľuďom, ktorí nemajú žiadnu finančnú rezervu. Čiže až takí, ktorí majú pripravený balík peňazí na nejaké mimoriadne životné udalosti, obvykle teda aspoň vo výške šiestich mesiacov ich výdavkov,“ priblížila Eva Šablová.

Odborníci na financie sa zhodujú, že dostatočná finančná rezerva má vždy väčší význam, ako mať nižší dlh, no bez rezervy. Zvýšený záujem o mimoriadne splátky neočakávajú, pretože mnohí majú podľa nich skôr hlbšie do vrecka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika