Na hlavný obsah

Podnikateľ R. Kudláček dostal za vybavovanie úplatkov pre sudcu peňažný trest

V prípade, že ho neuhradí, pôjde do väzenia.

Podnikateľ R. Kudláček dostal za vybavovanie úplatkov pre sudcu peňažný trest
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici ukončili pojednávanie s podnikateľom Romanom Kudláčkom. Svojmu spoločníkovi, ktorý spáchal smrteľnú dopravnú nehodu, mal pomôcť vybaviť odovzdanie úplatku pre sudcu.

Kudláček dostal za sprostredkovanie úplatku pre sudcu peňažný trest 8 000 eur. V prípade, že ho nezaplatí, pôjde za mreže na osem mesiacov. Dohodol sa s prokurátorom o vine a treste. Sudca ŠTS považuje trest za primeraný.

Kudláčkovi pôvodne prokurátor navrhoval peňažný trest vo výške 5 000 eur. Sudca mu ho však pre závažnosť kauzy zvýšil.

Pre Kudláčka je tento trest výhodný. V prípade, že by sa konalo štandardné pojednávanie a dokázali by mu vinu, by mu totiž hrozilo dva až päť rokov za mrežami. Sudca upozornil, že trest je taký nízky preto, lebo Kudláček hneď od začiatku priznal svoju vinu a spolupracoval na objasnení celej kauzy.

Súdny proces sledoval redaktor RTVS Marek Pivoluska:

Úplatky za smrteľnú nehodu

Úplatky dával podnikateľ z Liptovského Mikuláša Vladimír Machaj, ktorý v roku 2010 spôsobil smrteľnú dopravnú nehodu. Zomrel pri nej jeden človek a ďalší utrpeli ťažké zranenia. Odsúdili ho na tri roky za mrežami. Rozsudok si chcel zmierniť cez úplatok pre sudcu. V tom mu pomohol jeho spoločník Kudláček.

Machajovi sprostredkoval stretnutie s expolitikom Jánom Slotom. Za úplatok pre žilinského sudcu Pavla Polku mal Slota vybaviť zmiernenie trestu. Machaj poslal Slotovi najskôr 5 000 a potom 10 000 eur, ktoré mali ísť pre sudcu a časť aj pre Jána Slotu.

Trojročný trest za mrežami mu sudca napokon zmiernil a Machaj dostal iba podmienku. Podnikateľ Machaj sa taktiež ku korupcii priznal a spolupracoval s vyšetrovateľmi a dostal podmienku.

Ján Slota tvrdí, že je nevinný. Hovorí, že nezobral žiadne peniaze. Prokurátor mu pôvodne navrhoval 10-ročný trest. Keďže mu nevedeli dokázať prevzatie úplatku, skončil iba s dvojročnou podmienkou.

Sudca Pavol Polka odmietol v tejto korupčnej kauze vypovedať a konanie v jeho prípade sa nateraz odložilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko