Na hlavný obsah

Podpora Ukrajiny pri obrane proti invázii znamená chrániť Chartu OSN, povedal Zelenskyj

Vyhlásil to na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN.

Podpora Ukrajiny pri obrane proti invázii znamená chrániť Chartu OSN, povedal Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Podporovať Ukrajinu dodávkami zbraní pri jej obrane pred ruskou inváziou a sankcionovať Rusko znamená brániť Chartu OSN. Povedal to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu (20. 9.) vyhlásil na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN. Okrem iných sa na ňom zúčastnil aj zástupca Ruska Vasilij Nebenzia, a navrhol zmeny v jej fungovaní.

Podľa Zelenského je ukrajinský mierový plán v súlade s Chartou OSN, ktorá obsahuje podmienku stiahnutia ruských vojsk za medzinárodne uznanú ukrajinskú hranicu v roku 1991. To zahŕňa aj polostrov Krym, ktorý Rusko nezákonne anektovalo v roku 2014.

Veto stáleho člena Bezpečnostnej rady OSN

Rezolúcie Rady teraz môže vetovať ktorýkoľvek z jej piatich stálych členov. Jedným z nich je Ruská federácia, ktorá pred viac ako rokom a pol napadla susednú Ukrajinu, čím vyvolala najkrvavejší konflikt v Európe od druhej svetovej vojny. Zelenskyj povedal, že nástroj veta vedie Radu do patovej situácie.

Ukrajinský prezident preto teraz navrhol, aby sa veto stáleho člena BR OSN mohlo prelomiť dvojtretinovou „globálnou kvalifikovanou väčšinou“ VZ OSN. Vyzval tiež na rovnomernejšie zastúpenie krajín sveta v rade.

„Ázia si zaslúži širšie zastúpenie, rovnako ako islamský svet. Bezpečnostná rada musí byť plne zodpovedná národom sveta,“ zdôraznil ukrajinský prezident.

Rečníci stredajšieho zasadnutia

Na zozname rečníkov stredajšieho zasadnutia sú okrem českého prezidenta Petra Pavla aj minister zahraničných vecí USA Antony Blinken a ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Ten však počas Zelenského prejavu spolu s ruským diplomatom Nebenzym v sále prítomný nebol.

Pred Zelenským vystúpil s úvodným prejavom generálny tajomník OSN António Guterres, ktorý povedal, že „ruská vojna na Ukrajine zvyšuje geopolitické napätie a rozpory, ohrozuje regionálnu stabilitu, zvyšuje riziko použitia jadrových zbraní a vytvára hlboké trhliny v našom čoraz viac „multipolárnom“ svete“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet