Na hlavný obsah

Pokračovalo pojednávanie v kauze Dobytkár, prokurátor čítal listinné dôkazy

Nasledovať bude ešte obhajoba.

Pokračovalo pojednávanie v kauze Dobytkár, prokurátor čítal listinné dôkazy
Na snímke Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Foto: RTVS

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, pokračovalo v piatok (8. 9.) hlavné pojednávanie v korupčnej kauze Dobytkár. Prokurátor čítal listinné dôkazy, ktoré sa týkajú rozsiahlej trestnej činnosti v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) v súvislosti s prideľovaním agrodotácií.

Proces je stále pri dôkazoch prokuratúry, po ich skončení bude nasledovať ešte obhajoba. Na polovicu augusta boli vytýčené tri pojednávacie dni, keď sa mali vykonávať listinné dôkazy.

Senát ŠTS ich napokon musel zrušiť pre neprítomnosť obhajcu obžalovaného bývalého šéfa PPA Juraja Kožucha. Ospravedlnil sa pre náhle zdravotné problémy, jeho klient však trval na prítomnosti obhajcu. Hlavné pojednávanie sa začalo vlani 25. februára.

Obžalobe z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku a z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti čelí nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, finančník Martin Kvietik, exšéfovia PPA Juraj Kožuch a Ľubomír Partika, podnikateľ Peter Kuba, právnik Milan Kopriva a Viktor Miklas, ktorý ako jediný vinu priznal.

Prokurátor podal obžalobu pôvodne na osem ľudí a päť právnických osôb. Jeden z obžalovaných Ľubomír Kropil v marci zomrel a z tohto dôvodu ŠTS rozhodol o zastavení trestného stíhania.

V procese doteraz vypovedali obžalovaní a viacerí svedkovia, medzi nimi aj exministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná či predseda SNS Andrej Danko, keďže rezort bol v tom čase pod gesciou SNS. Výsluch majú za sebou aj žiadatelia o nenávratný finančný príspevok. Pojednávacie dni vytýčili až do konca roka.

Ako pre TASR viackrát konštatoval obhajca Norberta Bödöra Robert Kaliňák, Dobytkár patrí medzi typické prípady politických procesov posledných troch rokov. Podľa neho prokuratúre sa údajne doteraz nepodarilo preukázať jediný žalovaný skutok. Naopak, počas neho vraj došlo k takým zmenám výpovedí svedkov, že obžaloba stratila zmysel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko