Na hlavný obsah

Poslancov čakajú dve mimoriadne schôdze. Riešiť sa má situácia s pediatrami a trestný zákon

Konať by sa mali 7. septembra.

Poslancov čakajú dve mimoriadne schôdze. Riešiť sa má situácia s pediatrami a trestný zákon
Ilustračná snímka - prázdne lavice poslancov NR SR. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Z mimoriadnej schôdze, ktorú iniciuje úradnícka vláda Ľudovíta Ódora, budú nakoniec dve. Dôvodom sú obavy, že z dvoch návrhov, ktoré chce kabinet prijať v skrátenom legislatívnom konaní, by pre obštrukcie poslancov nakoniec nemusel prejsť ani jeden. Obe schôdze budú na budúci týždeň.

Úradnícka vláda chce v zrýchlenom režime prerokovať v parlamente dva návrhy zákonov. Jeden sa týka skrátenia pohotovostných hodín pre pediatrov a poplatkov za využívanie pohotovostí, v druhom chcú zmeniť trestný zákon.

„Hovoril som o tom s pánom premiérom. Podpíšeme sa mu pod dve samostatné schôdze, lebo to bude rozdelené – zvlášť zdravotníctvo, zvlášť ten trestný zákon,“ uviedol predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Téme sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Katarína Wildová:

Na zvolanie mimoriadnej schôdze potrebuje vláda získať 30 podpisov poslancov. Vedúci úradu vlády Michal Luciak ich zbieral počas slávnostnej schôdze ku Dňu ústavy.

Dôvod je jednoduchý, v prípade, že poslanci nebudú chcieť o jednom z návrhov rokovať, druhý nestratí šancu na schválenie. Kým poslanci naprieč politickým spektrom avizujú, že pediatrom chcú vyjsť v ústrety, pri zmene trestného zákona nie sú ústretoví.

„Viem si predstaviť, čo by tam nastalo, koľko pozmeňovacích návrhov. To znamená, že z tohto dôvodu, drvivá väčšina parlamentu túto schôdzu k otvoreniu trestného zákona nepodporí,“ myslí si Kollár.

Obe mimoriadne schôdze by sa mali konať vo štvrtok (7. 9.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko