Na hlavný obsah

Posledné mesiace ukazujú, aká dôležitá je energetická nezávislosť, uviedla prezidentka po samite v Bukurešti

Vyzdvihla dôležitosť práce na posilnení obnoviteľných zdrojov.

Posledné mesiace ukazujú, aká dôležitá je energetická nezávislosť, uviedla prezidentka po samite v Bukurešti
Uprostred slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Kancelária prezidenta SR

Posledné mesiace ukazujú, aká dôležitá je energetická nezávislosť. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová na brífingu po skončení samitu Iniciatívy Trojmoria v Bukurešti. Ako vysvetlila, pointou iniciatívy je infraštrukturálne prepojenie – cestné, železničné, ale aj energetické a digitálne.

Súčasťou rokovania boli zástupcovia rôznych štátov a tiež zástupcovia finančných medzinárodných inštitúcií. Prejavili záujem investovať do infraštrukturálnych projektov.

„V minulosti bola priorita prepojenia zo západu na východ. Teraz treba posilnenie medzi severom a juhom, pričom Slovensko leží na tejto trase. Mali by sme sa zúčastňovať rokovaní a využívať príležitosti na zlepšenie. Či už ide o diaľničné cesty, železnice či ďalšie prepojenia, ktoré sa týkajú našej krajiny,“ uviedla prezidentka.

Dôležitou témou samitu bola aj energetika. „Posledné mesiace nám ukazujú, aká dôležitá je energetická nezávislosť a diverzifikácia zdrojov, napríklad pokiaľ ide o plyn, budovanie interkonektorov, čo robí aj SR. Všetky tieto veci sú súčasťou možných projektov vrámci iniciatívy Trojmoria,“ doplnila Čaputová.

Je podľa nej dôležité pracovať aj na posilnení obnoviteľných zdrojov a ich prepojení. „To je budúcnosť, keďže všetky krajiny, ktoré sme tu zastúpené, sme prijali záväzok uhlíkovej neutrality v roku 2050,“ vysvetlila Čaputová.

Doplnila, že súčasťou samitu je aj biznis fórum, na ktorom sú zastúpení aj slovenskí podnikatelia. „Aj tu bude príležitosť na získanie nových partnerstiev a nových investorov pre slovenské firmy a podniky,“ uzavrela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko