Na hlavný obsah

Poverená vláda hľadá spôsoby ako zmierniť odliv mladých ľudí do zahraničia

Ministri predstavili riešenia.

Poverená vláda hľadá spôsoby ako zmierniť odliv mladých ľudí do zahraničia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Poverená vláda hľadá spôsoby ako zmierniť odliv mladých ľudí do zahraničia. Ministri predstavili riešenia, ktorými chcú študentov a absolventov udržať na Slovensku. S každým talentovaným 25-ročným človekom, ktorý sa rozhodne odísť zo Slovenska, strácame asi 2,8 milióna eur.

„V roku 2030 budeme mať o 121-tisíc ľudí v produktívnom veku menej, ktorí budú zarábať na naše dane, zdravotné poistenia a dôchodkový systém. Cieľom je udržať a prilákať asi 40-tisíc talentov. To znamená vysokokvalifikovaných ľudí,“ uviedla riaditeľka odboru stratégie VAIA Úradu vlády SR Iva Kleinová.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Andrea Šeligová:

„Jednoducho krajina, ktorá si neváži mladú generáciu, tak nemá žiadnu budúcnosť a preto to potrebujeme zmeniť. Táto vláda nevie zmeniť všetko, ale môže naštartovať aspoň niektoré procesy, ktoré, ak si osvojí aj ďalšia vláda, tak môžu postupne priniesť pozitívne zmeny,“ vyhlásil poverený premiér Ľudovít Ódor.

Poverená vláda chce nájsť spôsob, ako presvedčiť zahraničné talenty, aby zostali žiť na Slovensku. Či ako s nimi spolupracovať aj zo zahraničia.

„To čo my potrebujeme a vyžadujeme od vysokoškolského sektora a od univerzít je, aby začali fungovať trošku inak,“ skonštatoval poverený minister školstva Daniel Bútora.

Jeden z problémov, pre ktorý si mladí študenti vyberú radšej zahraničné školy, je aj ubytovanie. Najvyšší kontrolný úrad spravil kontrolu na internátoch šistich slovenských univerzít a upozorňuje na ich nedostatky.

„Dnes môžeme konštatovať, že sme sa posunuli o krok dopredu. Kritický stav, ktorý sme popísali už v roku 2017 však pretrváva,“ zhodnotil predseda Najvyššieho kontrolného úradu Ľubomír Andrássy.

„Snažíme sa pre tých ľudí ponúkať balík. To nie je len o tom, že či im dám 500 eur, aby tu zostal. Ale aj o tom, že kde má zostať v akých životných podmienkach potom žiť vrátane zdravotníctva, vrátane zeleného mesta, vrátane škôlok pre vlastné deti,“ dodal premiér.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko