Na hlavný obsah

Pred DPOH sa na proteste proti plagátu stretlo asi 300 ľudí

Protest zvolala Matica slovenská.

Pred DPOH sa na proteste proti plagátu stretlo asi 300 ľudí
Na snímke účastníci protestu proti. Foto: TASR/Jakub Kotian

Približne 300 ľudí prišlo v stredu poobede protestovať pred Divadlo P. O. Hviezdoslava (DPOH) v Bratislave, aby vyjadrili nesúhlas s reklamnou kampaňou a vizuálom divadla pre aktuálnu sezónu. Občiansky protest zvolala Matica slovenská, podľa ktorej kampaň hrubo dehonestuje Hviezdoslava ako jedného z najvýznamnejších slovenských básnikov.

Na protest dohliadala aj polícia. Mestská polícia eviduje dva prípady narušenia verejného zhromaždenia, riešené boli na mieste a boli postúpené správnemu orgánu.

Matica kritizuje vyobrazenie Hviezdoslava

Motívom kampane a vizuálu je umelecká technika vitráž známa z minulých budovateľských období. Zobrazení sú na nej mladí ľudia, ktorí majú v rukách ukrajinskú, antifašistickú a dúhovú vlajku. Jeden z nich drží v rukách podľa divadla bustu Hviezdoslava, matica ju považuje za odseknutú hlavu a označili to za neospravedlniteľné.

Matica tiež kritizuje, že na vitráži nie je okrem vlajky cudzieho štátu aj slovenská štátna zástava. Reklamná kampaň a vizuál na novú divadelnú sezónu mala podľa riaditeľky divadla Valérie Schulczovej otvoriť kritickú debatu a divadlo nedehonestuje. Zároveň odmieta tvrdenia, že divadlo zobrazením dúhovej či ukrajinskej vlajky zrádza národné záujmy Slovenska.

Hlavné mesto v reakcii označilo vizuál za vtipný a provokatívny. Podotýka, že divadlo poskytuje priestor mladým tvorcom a je otvorené pre invenčné umelecké projekty.

Na mieste bola aj redakcia Správ RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny