Na hlavný obsah

Predstavili návrh zonácie Národného parku Slovenský kras. Starostovia aj súkromní vlastníci žiadajú jeho prepracovanie

Celková rozloha NP má byť po zonácií 35-tisíc hektárov.

Predstavili návrh zonácie Národného parku Slovenský kras. Starostovia aj súkromní vlastníci žiadajú jeho prepracovanie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Správa Národného parku Slovenský kras predstavila návrh zonácie. Urobila tak ešte predtým, ako ho mali schváliť na zasadnutí vlády. Starostovia aj súkromní vlastníci žiadajú jeho prepracovanie.

Celková rozloha Národného parku Slovenský kras má byť po zonácií 35-tisíc hektárov. Kým doteraz bolo v najvyššom stupni ochrany tri a pol percenta územia, po novom to má byť 24 percent, čo je 8 500 hektárov. Má ísť len o štátne pozemky.

„Sú to lesné pozemky so zachovalými lesnými spoločenstvami ktoré už nebudú vyžadovať nejaký výrazný zásah človeka,“ priblížil riaditeľ Správy NP Slovenský kras Milan Olekšák.

Naopak, z ochranného pásma národného parku majú vyňať intravilány piatich obcí. Väčšina obcí však hovorí, že im v rozpočte budú chýbať desiatky tisíc eur z podielových daní, či dane z nehnuteľností. Kompenzácie považujú za nedostatočné.

„Sme zásadne proti tomu ako to prebieha – o nás bez nás,“ uviedol starosta obce Jablonov nad Turňou Slavomír Zubriczky.

„V envirofonde vypísali výzvy. Tie sú presne určené na nejaké veci, to nemôžeme až tak využiť. Okrem toho si musíme dať vypracovať projekt, verejné obstarávanie a ďalšie výdavky s tým sú,“ upozorňuje starosta obce Silická Jablonica Bartolomej Angyal.

„Vyhlásiť niečo a dať to na papier je jedna vec, ale druhá vec je, aby tí ľudia tam zostali,“ dodal starosta obce Drnava Tibor Balázs.

Pomoc cestovnému ruchu

„Uznávam obavy týchto ľudí, ale na druhej strane beriem ako odborník aj obavy o prírodu. V hodine dvanástej riešime túto zonáciu a môže dôjsť k situácií, že už bude aj neskoro,“ skonštatoval zoológ a predseda Rady NP Miroslav Fulin.

Zonácia Slovenského krasu je v medzirezortnom pripomienkovom konaní a ministerstvo životného prostredia ju už čoskoro plánuje zaradiť na zasadnutie vlády. K súčasnému návrhu má pripomienky aj agrorezort, ktorý deklaruje, že neblokuje vyhlasovanie chránených území

„Je tiež potrebné poznamenať, že zásadné rozpory MPRV SR k predkladaným materiálom sú od začiatku rovnaké a keďže neboli ani v aktuálnom legislatívnom procese odstránené, budeme na svojom stanovisku trvať,“ oznámil hovorca ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Andrej Wallner.

Podľa ochranárov však zonácia nehovorí len o ochrane prírody, ale je zameraná aj na rozvoj územia. To by mohlo pomôcť cestovnému ruchu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny