Na hlavný obsah

Prešov zaviedol novinku v mestskej doprave. Deti a mládež cestujú do školy len za jedno euro

Zvýhodnené cestovné bude testovať rok.

Prešov zaviedol novinku v mestskej doprave. Deti a mládež cestujú do školy len za jedno euro
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Prešovská radnica zaviedla novinku v mestskej doprave. Deti a mládež cestujú do školy len za jedno euro. Zvýhodnené cestovné bude testovať rok. Už počas prvých dní si ho zakúpili tisíce najmladších pasažierov.

Výhodné cestovné je len pre školákov, ktorý majú trvalý pobyt v Prešove, vek do 18 rokov a čipovú kartu.

Odpadla aj starosť učiteľom, ktorí pri presune so študentmi po meste na exkurzie či iné školské aktivity museli klasicky označiť desiatky lístkov.

„Nárok na bezplatnú dopravu si uplatnilo 2 500 cestujúcich. Mesto Prešov tento záujem vníma veľmi pozitívne, pričom, samozrejme, očakávame, že túto možnosť využijú aj ďalší, ktorí na to majú nárok,“ uviedla hovorkyňa mesta Prešov Terézia Rácová.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Diana Murdziková:

Takto výhodne chcú cestovať aj študenti, ktorí už nárok pre vek nemajú, ale stále sedia v laviciach.

„Podľa mňa by to malo byť pre všetkých študentov a nie ohraničené vekovou kategóriou,“ myslí si 19-ročná študentka Iveta Šechná.

„Som za to, aby to bolo pokiaľ navštevujú školu, aby to potvrdenie o návšteve školy bolo takým rozhodujúcim príspevkom,“ hovorí riaditeľka Súkromného bilingválneho gymnázia v Prešove Jana Suráňová.

Menej áut v uliciach

Radnica tvrdí, že dobre hospodári a preto spustila túto výhodu pre Prešovčanov. Očakáva nielen menej áut v uliciach.

„Očakávame od toho aj stabilizáciu počtu obyvateľov, aby Prešovu neklesal počet obyvateľov a neklesali podielové dane. Tak nemalo by to mať zásadný negatívny dosah,“ uviedol primátor Prešova František Oľha.

Inštitút pre dopravu a hospodárstvo to vidí inak. „Čo sa týka výpadku tržieb, tie zaplatia všetci obyvatelia zo zvýšených mestských daní,“ myslí si riaditeľ inštitútu Ondrej Matej.

Radnica bude každý týždeň dostávať od dopravcu informáciu o počte pasažierov, ktorí si uplatnili nárok na eurové cestovné. Či sa to mestu vyplatilo vyhodnotí o rok .

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny