Na hlavný obsah

Pri vyrovnanom rozpočte v roku 2024 by došlo k výraznému prepadu daňových príjmov, tvrdí rezort financií

Ministerstvo financií zverejnilo daňovú prognózu.

Pri vyrovnanom rozpočte v roku 2024 by došlo k výraznému prepadu daňových príjmov, tvrdí rezort financií
Foto: RTVS

Medziročný rast daňovo-odvodových príjmov presiahne v tomto roku deväť percent. Pri predpoklade vyrovnaného rozpočtu na rok 2024, ktorý pri súčasnej úrovni verejného dlhu vyžadujú pravidlá dlhovej brzdy, by naopak došlo k výraznému prepadu daňových príjmov až na úrovni osem percent. Predpokladá to Ministerstvo financií (MF) SR v aktuálnej daňovej prognóze.

„Výrazné spomalenie rastu miezd a zamestnanosti by znížilo výnosy odvodov a dane z príjmov fyzických osôb. Následný pokles spotreby ťahá smerom nadol aj príjmy z dane z pridanej hodnoty (DPH). Firemnej dani pomáha lepší výnos v roku 2022 a očakávania na rok 2023, no simulovaný prudký prepad ekonomiky v roku 2024 by znížil medziročne výnos daní o osem percent,“ priblížil v komentári k prognóze Inštitút finančnej politiky (IFP) rezortu financií.

Naopak, ak by vláda v nasledujúcich rokoch vôbec nekonsolidovala rozpočet, príjmy by podľa odhadov MF SR v roku 2024 rástli medziročne o päť percent.

Výdavky na dôchodky stúpnu

IFP pripomenul, že výdavky na dôchodky sa vďaka valorizácii a legislatíve v tomto roku zvýšia o viac ako 20 percent. Implementácia vyrovnaného rozpočtu a následne takmer zastavený rast cien by sa však od roku 2026 premietli do ich nulovej valorizácie.

„Výrazne by sa spomalila dynamika výdavkov na nemocenské dávky z dôvodu klesajúcej zamestnanosti a spomalenému rastu priemernej mzdy. Od roku 2024 by skokovo narástli výdavky na dávky v nezamestnanosti a držali by si vysokú úroveň kvôli zvýšenému počtu nezamestnaných naprieč celým horizontom prognózy,“ avizoval inštitút.

Rezort financií predstavil nové prognózy vo štvrtok (28. 9.). Ako vyplýva z jeho makroekonomickej prognózy, ak by bol budúcoročný rozpočet vyrovnaný, ekonomika by sa prepadla takmer šest a pol percenta. Došlo by k poklesu miezd o štyri percentá a nárastu nezamestnaných o 130 000 ľudí.

Vláda odborníkov navrhuje postupnú konsolidáciu verejných financií. Ak by k nej došlo, hrubý domáci produkt (HDP) by v roku 2024 rástol o pol percenta a v ďalších rokoch by sa ekonomický rast pohyboval medzi jedným a dvoma percentami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika