Na hlavný obsah

Prílev migrantov na Slovensko je spôsobený aj tým, že sa dostávajú cez srbsko-maďarskú hranicu. Pozrel sa tam aj štáb RTVS

Maďarskí policajti spolupracujú aj so slovenskou políciou.

Prílev migrantov na Slovensko je spôsobený aj tým, že sa dostávajú cez srbsko-maďarskú hranicu. Pozrel sa tam aj štáb RTVS
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Veľký prílev migrantov na Slovensko je spôsobený aj tým, že cez srbsko-maďarskú hranicu sa od začiatku roka dostali už desaťtisíce ľudí. Štáb RTVS sa bol pozrieť na situáciu na hraniciach v Csográdskej župe.

Maďarská polícia aktuálne kooperuje pri zásahoch proti nelegálnej migrácii so slovenskými policajnými zložkami. S menšími prestávkami tam pôsobia spolu s maďarskými policajtmi od roku 2015, kedy prišla prvá vlna migrantov.

Minulý rok, keď začali nelegálni migranti opäť pribúdať, sa zvýšil aj počet policajných zložiek na tejto hranici. Ide o zastúpenie 15 až 30 príslušníkov.

Pozrite si záznam celého živého vstupu redaktora Mareka Gudiaka zo srbsko-maďarskej hranice v Csongrádsekej župe:

V Maďarsku neexistuje žiadna registrácia migrantov. Podľa postupu ich maďarská polícia zadrží a pošle naspäť do Srbska. Tam sa môžu registrovať v Belehrade na maďarskom zastupiteľstve, kde môžu dostať registračný formulár.

Z toho dôvodu sa nedá evidovať presný počet nelegálnych migrantov v krajine. Dá sa viesť štatistika len o tom, koľkokrát maďarská polícia voči nim zakročila. Na celej balkánskej migračnej trase registruje migrantov len Slovensko.

S maďarskými zložkami okrem slovenských policajtov spolupracuje polícia Českej republiky a Rakúska – tí majú väčšie zastúpenie.

Prekročiť hranicu sa snažia rôzne

Migranti sa aktuálne pokúšajú prekročiť maďarsko-srbskú hranicu tromi spôsobmi, a to podkopaním plotov, prelezením pomocou hliníkových rebríkov a rozrezaním plotu – diery potom využijú v noci. Policajti však disponujú technikou, ktorá dokáže takéto nočné pokusy o prekročenie odhaliť.

„Podľa dostupných informácii bolo od začiatku tohto roka v Csongrádskej župe zachytených 50-tisíc migrantov. Slovenský kontingent, ktorý tu je od 1. mája, spoločne s maďarskými kolegami zachytil 12-tisíc migrantov,“ priblížil veliteľ kontingentu slovenských policajtov na maďarsko-srbskej hranici Martin Dekan.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet