Na hlavný obsah

Pumpári opäť prepisujú cenovky benzínu a nafty. Zdražovanie pravdepodobne tak skoro neskončí

Môže za to najmä politika Ruska a Saudskej Arábie.

Pumpári opäť prepisujú cenovky benzínu a nafty. Zdražovanie pravdepodobne tak skoro neskončí
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Benzín a nafta sa opäť predražuje. Pumpári prepisujú cenovky a zdá sa, že ešte nekončia. Podľa štatistík sú ceny palív na úrovni vlaňajšieho apríla, respektíve augusta. Extrém, aký Slovensko zažívalo krátko po vypuknutí vojny na Ukrajine, keď prekročili 1,90 eur za liter zatiaľ nedosahujú, no pomaly sa k nemu blížia.

Zdražovanie palív spôsobuje najmä politika Saudskej Arábie a Ruska, ktoré škrtia ťažbu ropy. Analytik tvrdí, že kým Rusi potrebujú peniaze na ďalšie financovanie vojny, Saudi zase na luxus v púšti.

Zdražovaniu nafty a benzínu sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek:

Cena za liter nafty a benzínu prekračuje na väčšine čerpacích staníc aktuálne 1,70 eur. Zdražovanie palív sledujú motoristi niekoľko týždňov – ich výraznejší pokles je v nedohľadne.

Podľa štatistického úradu sme za takto drahý benzín a naftu platili naposledy vlani v auguste, resp. v apríli. Tempo zdražovania pritom už určitý čas poľavuje – inflácia sa len nedávno dostala pod deväť percent.

„Krátkodobé zvýšenie cien pohonných hmôt nemá žiaden významný vplyv na zvýšenie inflácie. Ale keby sa ceny neznížili a zostali by na vysokých úrovniach a stále by mali tendenciu rásť, postupne by presakovali do spotrebiteľských cien,“ skonštatoval Ľuboš Pavelka z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Hoci benzín a nafta netvorí výraznú časť spotrebiteľského koša, ak by sa ich cena udržala na vyššej úrovni, potom by sa aj podľa ekonóma Slovenskej akadémie vied (SAV) Vladimíra Baláža dotkla viacerých odvetví. A zlacňovanie, na ktoré Slovensko čaká, by sa odložilo.

„Minimálne by sa zastavil pokles a by sa pravdepodobne inflácia, ktorú máme teraz – tesne pod piatimi percentami – pravdepodobne udržala dlhšie,“ vysvetlil Baláž.

Za zdražovanie môže politika producentov

Za rastúcimi cenami benzínu a nafty je politika najväčších producentov ropy – Saudskej Arábie a Ruska. Pripomína to analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda. Obaja lídri kartelu OPEC+ sa nedávno rozhodli utlmiť ťažbu, a to minimálne do decembra.

Z tohto dôvodu panuje obava z nedostatku ropy na svetových trhoch. Rusko zároveň hrozí, že prestane vyvážať do ázijských štátov, čo by viedlo k ďalšiemu zvyšovaniu cien.

„Tieto faktory sa spájajú a vytvárajú pomerne trpký koktejl určitých obáv. Avšak ide možno o príliš prehnané reakcie trhu. Či sa situácia upokojí, uvidíme v najbližších týždňoch,“ uviedol Kovanda.

Saudská Arábia a Rusko škrtia ťažbu čierneho zlata z dôvodu zvýšenia svojich príjmov. Hoci postupujú v ropnej politike zhodne, obaja majú podľa Kovandu iné dôvody, prečo žiadajú viac peňazí.

„V prípade Saudskej Arábie na rozmachové investície typu megalomanského projektu púštneho mesta Neom alebo nákupy futbalových hviezd ako Cristiano Ronaldo. V prípade Ruska – potrebuje ďalšie financie na vojnu na Ukrajine,“ dodal.

Cena za liter benzínu a nafty dosiahla na Slovensku vrchol vlani, krátko po vypuknutí vojny na Ukrajine, keď v priemere presiahla 1,90 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál